miercuri, 5 septembrie 2007

Un mit: străinii care se înghesuie să cumpere proprietăţi în România

Ştiaţi că există anumite instrumente online care ne permit să "măsurăm" interesul pe care publicul din străinătate îl are pentru o anumită piaţă imobiliară? Nu? Nici eu!

Cred că v-aţi dat seama că nu am creat singur acest blog. În realitate până în urmă cu o săptămână habar n-aveam cum să-mi fac un blog, sau că aş putea să-mi fac singur unul (e foarte uşor!). Amicul care m-a ajutat cu crearea şi promovarea lui mi-a atras atenţia de mai multă vreme asupra unui instrument online care se numeşte Inventory Keywords şi care măsoară de câte ori un cuvânt cheie a fost căutat pe motoarele de căutare în luna precedentă. Acest instrument, Inventory Keywords, are variante şi pentru limba franceză, germană, Marea Britanie, Italia, Spania şi nu numai.

Nu am întâlnit niciodată un ... barometru mai clar al intenţiilor imobiliare, decât acest instrument.

Pentru liniştea sufletească a vânzătorilor care speră să le pice pară mălăiaţă în gura lui nătăfleaţă, adică sacoşa cu milionul de euro de la vreun englez prost, hai să ne uităm la câteva cifre care ne arată clar ce "se caută" în vest:

Din Inventory UK
Cheie de căutare ++++++ romania property +++++ bulgaria property
Nr. de căutări/lună ++++++++++ 408 +++++++++++++++ 16.691


Din Inventory Franţa
Cheie de căutare ++++++ immobilier roumanie +++++ immobilier maroc
Nr. de căutări/lună ++++++++++ 175 +++++++++++++++ 8.025

Din Inventory Italia
Cheie de căutare ++++++ case vacanza romania +++++ case vacanza lampedusa *
Nr. de căutări/lună +++++++++++ 163 +++++++++++++++ 10.701

* şi nu numai: încercaţi şi case vacanza puglia, toscana ş.a.m.d. Toate surclasează interesul pentru România.


Din Inventory Germania
Cheie de căutare ++++++ immobilie rumanien +++++ immobilie spanien **
Nr. de căutări/lună ++++++++++ 162 +++++++++++++++ 15.193
** şi nu numai: încercaţi şi cu immobilie italien (10.074), monaco (10.026), dubai (9.265), bulgarien (8.466) etc. etc. etc.

Eu zic că e destul de relevant. Vă invit şi pe dumneavoastră, stimaţii mei cititori, să încercaţi instrumentele de mai sus. E clar că aşa zisele hoarde de investitori europeni sunt un mit. Cel puţin la preţurile actuale! Dar nu-i nimic, cumpăraţi băieţi, că scrie la gazetă că vor veni inglejii...

Ca să sintetizăm: nu cumpăraţi acum micul dumneavoastră apartament din Drumul Taberei sperând să îl revindeţi în 2 ani unui investitor străin cu 30% în plus, că dacă străinii nu ne bagă în seamă la preţurile actuale, e puţin probabil să ne bage în seamă dacă preţurile vor creşte! Cumpăraţi-l doar dacă vreţi să locuiţi în el şi dacă vreţi să vă asumaţi o pierdere din buzunarul propriu de câteva zeci de mii de euro întinsă pe o perioadă de 10-15 ani (probabil cam 20.000 de euro dacă îl luaţi cu banii jos şi 70-80.000 de euro dacă îl luaţi pe credit). Când veţi avea 50 de ani nu o să vă ardă la buzunar, dar s-ar putea să vă uitaţi în spate şi să vă daţi seama că aţi fi putut face ceva mai bun cu banii pierduţi...

18 comentarii:

Anonim spunea...

Mai degraba cred ca ti-ai dori sa dezumfli potentialii rivali. Oricum cred ca poti sa-ti dai seama daca vrei ca barometrul ala:
1. Nu arata interesul real pentru proprietati al agentilor impobiliari care oricum au alte canale decat netul
2. Daca totusi ar arata acest interes, atunci ar putea fi "vitavercea" adica inestitii serioase fiind oricum prezente, informatiile de prima mana sunt luate direct de la sursa (din Romania), interesul de pe net fiind numai ce-a ramas (eventualii nestiutori care se intereseaza pentru prima oara)
Daca nu stii, afla ca afara lumea nu-si ia proprietati de pe net, ci de la agentii serioase si asta dupa ce apeleaza la brokeri dedicati.

Manole spunea...

Pai cum să nu. Asta ziceam şi eu. Netul e pentru proşti şi înapoiaţi, în realitate 16.000 de englezi iau avionul în fiecare lună către România să întrebe cum pot cumpăra mai repede un apartament vechi şi numai 100 zboară spre vecinii bulgari.

Apropo: ia foloseşte matale instrumentul ăla ca să vezi interesul publicului din UK pentru "flight to spain" (576.148 căutări / lună), "flight to greece" (130.127), "flight to bulgaria" (31.379) comparativ cu "flight to romania" (5.533).

Da' nu contează. Ca să-ţi aperi punctul de vedere vei zice că la noi vin inglejii mai bogaţi, care vin cu maşina proprie, şi la spanioli, bulgari sau greci se duc sărăntocii, care zboară cu avionul clasa economy.

Anonim spunea...

Nu cred ca Manole are interese postand (dupa parerea mea adevaruri) pe acest blog. Sunt la fel de indignat de cativa ani de nesimtirea proprietarilor si prostia celor care cumpara pestere in blocurile comuniste...si sigur mi-as fi manifestat indignarea si mai vehement. In concluzie, nu cred ca Manole deranjeaza pe cineva spunand lucrurilor pe nume, ba dimpotriva salut si apreciez aceasta intiativa.

Anonim spunea...

"Instrumentul" ala este ce se vede de la Google, daca ai avut curiozitatea sa te uiti la documentarul despre ei, ai vazut ca este subiect de cercetare pentru companiile care-si fac reclama. Astfel acel minunat instrument poate fi pacalit prin adaugarea de linkuri pe pagini care n-au decat acest scop. Si atunci relevanta lui este destul de scazuta. Stiu ca pentru tine este o mare descoperire, dar nu este panaceul, asa ca nu incerca sa mai discreditezi opiniile altora fara sa studiezi putin mai adanc. Daca si companiile imobiliare din Romania si-ar vedea interesele si-ar angaja si alti oameni in afara de intermediari, ar fi si numarul de cautari altul. Si nu mai incerca sa-ti imaginezi ce-o sa zica unul si altul, ca n-ai de unde sa-i cunosti dupa o postare sau doua.

Anonim spunea...

o fi cum spui tu, anonim, ca instrumentul nu-i perfect si poate fi pacalit, dar tot nu-mi vine sa cred ca bulgarii vor fi fost mai isteti si si-au angajat hoarde de ne-intermediari; citeste din nou datele comparative pentru cautarile din UK pentru imobiliare romania si bulgaria. asa ca nu in angajarea de ne-intermediari sta iksplicatzia.

Anonim spunea...

nenicule... las-o jos ca macane. Manole v-a tras-o din toate pozitiile. Intamplator eu cu asta ma ocup, cu SEO (Search Engine Optimization, for your information) si ma surprinde placut sa-l vad pe Manole asa de informat. Si acum, cateva explicatii:

- instrumentele de care vorbeste Manole nu au absolut nici o legatura cu Google, ci cu Yahoo. Cifrele alea arata de cate ori s-au cautat cuvintele respective pe Yahoo! si in motoarele inrudite (AllTheWeb, Altavista). Cum Yahoo! detine doar 30% din piata mondiala, comparativ cu Google, e de la sine inteles ca pe Google situatia e si mai dezastruoasa. In particular pe UK, Google.co.uk are 90% din piata, spre deosebire de Yahoo! care nu are decat vreo 7% (restul e ocupat de MSN si motoare locale)

- da, Google iti ofera 2 instrumente similare, unul in Adwords si altul care se numeste Google Trends: www.google.com/trends. Comparatia intre "romania property" si "bulgaria property" e aici: http://www.google.com/trends?q=romania+property%2Cbulgaria+property&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0 O sa ramaneti cu gura cascata mai ceva decat dupa articolul lui Manole. La un moment dat firul cu Romania se rupe fiindca numarul de cautari a fost asa de mic, incat Google trends nici nu le-a mai inregistrat.

In incheiere, as vrea sa le spun urechistilor de "afaceristi" din Romania ca in Occident marketingul pe motoarele de cautare e o industrie de vreo 10 miliarde de dolari numai in America. Daca ei sunt ignoranti si isi castiga clientii sau furnizorii cu Pagini Aurii, nu inseamna ca in lumea civilizata e la fel.

De fapt as vrea sa va intreb domnilor gulere albe imobiliare, daca nu va pasa deloc de clientii de pe internet de ce e full de reclamele voastre si pe Adwords, si pe Yahoo! Search Marketing cand cauti "romanian property"?

Manole v-a dat un croseu de knock-out si mai bine ati arunca prosopul. Nu de alta, dar inca unul si va baga direct spital.

Anonim spunea...

faptul ca o piata imobiliara e mult mai putin atractiva decat altele n-o rezolvi cu seo sau cu adwords ci cu politici de stat, si poate si cu inteligenta si creativitate.

Anonim spunea...

Nu cred ca Manole vrea sa spuna ca SEO poate rezolva (ce sa rezolve?!) piata imobiliara, ci doar sa demonteze un mit. Mitul "cererii" din strainatate, adica ard strainii de nerabdare sa-si ia case in Romania. Eu ii dau dreptate, interesul pe motoarele de cautare e sfant si reflecta (=oglindeste) interesul care exista in presa, in mediile economice, in societate in general pentru un anumit subiect. De pilda, si un incepator SEO stie ca iarna si vara se cauta "camere foto" si "camere digitale". Pai de ce? Pai, simplu, fiindca pleaca lumea in concediu! Sunt niste corelatii la mintea cocosului. Nu neg ca nu or exista 10 englezi rataciti care isi manifesta dorinta de a cumpara ceva in Romania, dar din ce arata Manole la fiecare 10 englezi interesati de Romania sunt alti 500 interesati de Bulgaria... interesul cel mare acolo e, nu aici.

Anonim spunea...

perfect de acord, Lucian. postul anterior iti era adresat tie, tu ai adus seo in discutie, eu eram deja convinsa de Manole, ca nu suntem atractivi pentru straini. interesant e insa ca, de cateva ori, am citit in presa contrariul. manipulare, pesemne.

alex.dumitrascu spunea...

http://www.pntcd.ro/radu-sarbu/jurnal/2007-09-02/articol/pericol

Manole nu e o voce singuratica. Domnul Radu Sarbu stie mai multe decat altii despre economia romaneasca. Cat despre piata valutara si de capital, semnalul de alarma a fost tras mai de mult,iar analizele pesimiste sunt dominante.
Dupa cum vedeti exista semnale independente si simultane, ....cand doi iti spun ca esti beat.....

alex.dumitrascu spunea...

Semnale cum at fi:

http://www.smartfinancial.ro/smartbank/noutati+bancare/leul+va+slabi+fata+de+euro,+apreciaza+un+analist+de+la+danske+bank

Anonim spunea...

hai sa va dau si io un exemplu practic.

lucrez afara, si am colegi de o gramada de natii. cei care investesc in proprietati in zone d-astea salbatice (estul Europei) sunt englezi, in general. dar nu numai.

ok, dintre cei pe care ii cunosc eu, vreo 5 au bagat banii in proprietati. surprise, nu in Romania, ci in Bulgaria. de ce?

ok,
no. 1: podgorie in Bulgaria, pe rod (cam batrana, ce-i drept) cu terenul aferent, plus utilitati (cosntrcuctie, echipamente etc). pret 80.000E.

no. 2 acelasi personaj, moara de apa, veche de vreo 100ani, din piatra, stare perfecta. 20.000E.

3. o secretara (cu salariu de 1.000$), garsoniera in zona Nisipurile de Aur, 40mp, 24.000$, cu credit direct la firma constructoare. n-a avut nici o treaba cu banca.

Ma intreb de ce nu au cumparat nimic in Romania :D

Dracu

Anonim spunea...

Astazi am gasit pe forumul din Evenimentul Zilei un comentariu ca raspuns la un articol manipulator "70.000 Euro o garsoniera la periferie (Bucuresti)"

Iata mesajul cititorului:


SOLUTIA MEA
Sile (s.....i@yahoo.com), 2007-09-12 05:06:37
Oare cine mai pune botul la astfel de vrajeli de articole comandate si platite de agentiile imobiliare?
Astia chiar ne iau de fraieri oameni buni. Nu va mai lasati pacaliti. E timpul sa facem ceva, altfel vor continua sa-si bata joc de noi.

PROPUNEREA MEA
Haideti sa postam fiecare cate 10 (sau mai multe, depinde numai de imaginatia si timpul dvs.) anunturi imobiliare false (cu chilipiruri, ca sa-i atraga precum mustele la kk), sa se apuce sa caute, sa sune disperati aiurea, sa vada si ei cum e sa fii dezinformat, manipulat, dus de nas, prostit in fata, tzepuit etc. Puneti in anunt numere de telefon de la gari, autogari, diverse institutii unde de regula suna ocupat, sau pur si simplu numere ale unor telefoane publice unde nu raspunde nimeni. Dati adrese fictive, nume fictive, totul sa fie o aiureala, asa cum fac si ei. Faceti asta periodic, veniti cu noi "oferte" umpleti internetul de bazaconii, punetii sa munceasca aiurea. Daca tot pretind comisioanele alea nesimtite, atunci macar sa transpire serios.

Daca cel putin 100 de persoane vor face lucrul asta, macar odata pe luna, va asigur ca in maximum jumatate de an vom scapa de toata isteria asta imobiliara, cu cresteri aberante de preturi dictate de samsarii imobiliari.

Bineinteles ca samsarii vor critica propunerea asta. Au si motive, sunt in joc enorm de multi bani. Iar ei sunt fara mila cand e vorba de bani.

Spor la anunturi oameni buni!

Anonim spunea...

frate, pretul e clar ca nu va creste datorita hoardelor de occidentali care-si vor cumpara o proprietate imobiliara in romania. gogoasa asta a mers anul trecut, si la inceputul acestui an. insa, preturile la imobiliare vor creste, fie ca vrem, fie ca nu vrem. si asta pe toate segmentele, incepand de la viloaicele din cotroceni, pana la garsoniera din militari.
ca pe orice piata, si pe cea imobiliara, pretul este dat de cerere si oferta.
si cum raportul acesta este foarte dezechilibrat, pretul unei locuinte va continua sa creasca. restul(cerere solvabila, imobil nou, imobil vechi, straini, romani, utilitati, costuri de intretinere etc) sunt detalii de finete, insa grosso modo preturile vor creste.

Noamy spunea...

Lucrez de peste 10 ani in multinationale, am cunoscut cateva valuri bune de expati care s-au tot schimbat si va pot atrage atentia unui aspect: impresia lor despre blocurile comuniste este jalnica, ne compatimesc si nu inteleg cum putem trai in ele.
In afara, cel putin in Franta, aceste tipuri de blocuri cu scari semidegradate nu sunt locuite decat de emigranti, nu au aproape nici o valoare (nimeni dintre autohtoni nu doreste sa locuiasca in ele)
Va asigur ca nici un occidental nu va achizitiona niciodata un apart la actualele preturi 90 000 -120 000 intr-un bloc comunist in cartier. Excluzand arabii, chinezii si cativa italieni pauperi la ei...
Daca vor cumpara vreodata, o vor face in zone selecte istorice, case vechi, sau in ansambluri rezidentiale noi.Nu sfatuiesc pe nimeni sa cumpere in speranta ca va revinde unui strain in cartierele comuniste. Pensionarii germani prefera casele de pe tarmul mediteranean al Turciei sau Spaniei, cu clima blanda si viata relativ ieftina.Romania si mai ales Bucurestiul nu este si nu va fi o destinatie turistica, ci doar una de business.Atat cat va mai fi, pana nu va fi detronata de piata salariilor in continuua cresterer de catre indieni, ucraineni, etc

Anonim spunea...

Un Amic din UK, mi-a zis ca a vazut pe TV reclama si m-a intrebat cum sunt preturile prin RO. I-am explicat si i-am zis ca mie mi se par enorme pentru el parau OK. A venit a cumparat unul intr-un rezidential nou si mi-a zis sa il ajut sa mai cumpere inca 2-3 la mare si munte. Apropo eu nu stiam ca strainii nu pot cumpara in Ro fara un asociat roman.Asa ca am devenit asociatul amicului meu sa il ajut la cumpararea apartamentului respectiv. Deci eu nu prea cred in cautarile goole ca ar fi cele mai relevante multi nici nu se uita acolo oentru ca nici un site de imobiliare nu e SEO friendly.

Noamy spunea...

@Anonim
Amicul tau este un pic off topic pt ca aici se pune problema in special a blocurilor vechi, comuniste. Nu ai incercat sa-i propui amicului un bloc din Dristor, cu casa scarii nezugravita de la constructie, liful care suspina din toti rarunchii, ghena imbacsita....sa vezi daca dorea sa mai cumpere acolo cu aprox 1800 euro/m2?
daca a cumparat in bloc nou, e inca inspirat (si avut, ca avut banii necesari). Aici problema majora adezbaterii este aceea a apartamentelor vechi care au aprox acelasi pret/metru/patrat cu cele noi...si nu prea merita banii.

Anonim spunea...

Cele mai multe afaceri nu se fac la nimereala ci din om in om. Eu stiu englezi care cumpara apartemente cu zecile si culmea, cei care vand vand tot cu zecile! si nu sunt romani. Scopul afacereii e inchirierea. Ce e adevarat, ei nu cumpara la preturile pe care le dam noi ci mult mai mici pentru ca negociaza mai multe de-odata. Care e biznisul? Pai daca un ap de 3 camere prin unirii se inchiriaza cu 2000 de euro pe luna(bloc vechi), si el l-a luat cu credit la care plateste 1000 - 1500 euro pe luna, el are profit. Daca in plus preturile mai si cresc...

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?