marți, 4 martie 2008

Si totusi au fost si scaderi...

...cel puţin dacă ar fi să dăm crezare statisticilor de aici: http://www.anuntul.ro/index.php?menu=stats. Să luăm de pildă 3 camere. Se observă că în anumite zone au existat scăderi între 1% (1 Mai / Ion Mihalache) şi 30% (Antiaeriană).

Cu toate acestea mass-media se pare că nu a fost interesată deloc de fenomen.

75 de comentarii:

cosmiX spunea...

in TM multe apartamente au fost cumparate cu titlu de investitie,
ansamblele imobilare sunt finalizate de ceva vreme si sunt parti semnificative care nu sunt locuite,
treci seara de seara pe sub geamul lor si nu e lumina aprinsa, ziua nu este nici o perdea/draperie, sunt goale,
daca preturile ar scadea planurile oamenilor astora de a scoate sufletul din tine nu ar mai functiona

de unde pana unde goana dupa apartamente si cererea asta imensa, si ele stau goale .. ?
non-sense

Anonim spunea...

Conform acestor "statistici" ai spune ca Euro se devalorizeaza precum leul imediat dupa '90.

Cel mai bun termen pentru a descrie acest site ar fi ..."hazlenie"...

Anonim spunea...

Locuinta a devenit marfa de lux. La fel cum si in parcul auto de la Mercedes stau masinile prafuite, la fel si apartamentele/imobilele stau nelocuite.
Iar daca ai preluat din faza de proiect pentru a specula, dar nu are cine sa iti mai dea suma pe care o ceri, macar tot cat ai dat, stai cu el/ea nelocuit/a. Iar chiria nu poate fi mai mica de 700 - 800 euro, ca iesi in pierdere rau altfel. Si cine sa iti mai dea atat ?
Expatii ? Firmele ? Dream on ....

Anonim spunea...

Ministerul Dezvoltarii a elaborat un pachet de legi in vederea cresterii transparentei si a functionalitatii pietei locuintelor, precum si pentru definirea unui cadru general al realizarii de locuinte si al gestiunii acestora.

Pachetul de legi cuprinde o lege a locuintelor, o lege a chiriei, o lege a coproprietatii si una care sa stabileasca normele parteneriatelor publice.

Legea locuintelor va stabili rolul autoritatilor centrale si locale in constructia de noi locuinte, precum si legatura dintre strategia nationala a locuirii, programul de guvernare, politicile locale de dezvoltare urbana si problemele care vizeaza realizarea locuintelor, potrivit ministrului Laszlo Borbely.

Acesta a mai declarat ca noua lege va introduce obligativitatea programului local de locuire, ca instrument ce asigura coordonarea obiectivelor, actiunilor si bugetelor necesare in vederea dinamizarii pietei locale a locuintelor si a reabilitarii urbane. De asemenea, se va stabili un cadru general prin care se vor finanta si realiza locuintele si se va acorda posibilitatea de a beneficia de locuinte sociale persoanelor cu un venit mediu net lunar pe persoana in ultimele sase luni sub castigul salarial mediu pe economie.

In ce priveste legea inchirierii locuintelor, Borbely a declarat ca se doreste crearea unui echilibru intre drepturile si obligatiile proprietarilor si chiriasilor. Astfel, durata contractului de inchiriere va fi de minim un an si va fi pe perioada determinata. In cazul in care proprietarul va dori sa il rezilieze, acesta va trebui sa ofere chiriasului un preaviz de sase luni, iar la initiativa celui din urma, contractul va putea fi reziliat dupa un preaviz de trei luni.

A treia lege prevede obligativitatea coproprietarilor de a constitui fonduri de rezerva si de a realiza lucrari pentru a consolida valoarea coproprietatii, iar lucrarile de reabilitare a imobilelor cu mai multe tronsoane sau scari vor trebui sa fie facute unitar si nu pe segmente.

Ultima lege are ca scop gasirea de firme specializate care sa se ocupe de administrarea cladirilor, dupa exemplul celorlalte state UE.

Pachetul de legi urmeaza sa fie publicat pe site-ul Ministerului si va fi supus dezbaterii publice, a declarat Borbely, citat de Newsin.


[color=blue]Se pare ca totusi nu vorbim degeaba si nici nebuni nu suntem.[/color]

Anonim spunea...

Manole
De unde scaderi pe zona 1 Mai? te-ai uita cu atentie la graficul pt toate tipurile de camere? la 2 camere e zona in top la cresteri. Ori fi pe un segment aparte, dar in general,raportat la ansamblu vanzarilor, e zona cu cele mai mari cresteri.
Pe Antiaeriana nu vad ce se poate vinde, apartamente de bloc nu prea sunt, restul or fi cu legea 112 ca sunt numai case pe acolo si alea nu prea aratoase. Poate locurile de veci din Ghencea-Antiaeriana au scazut...

Anonim spunea...

@manole

Bănuiesc că ai confuzat datele de pe site. Ne-ai dat un link către manipulare la kilogram.

Cred că ai greşit interpretările datelor ...dar "rezonul" ar consta în măgăria cifrelor de pe site.

Apar şi creşteri de 100% în ultimele 6 luni. Totuşi apartamentele nu sunt terenuri agricole ca să le poţi vinde doar în funcţie de ...zonă. Mai au nişte caracteristici: nedecomandate, decomante, cu acoperiş mobil şi panouri solare...sau fără.

Cum să cred eu că în Câmpia Libertăţii, ap. 2 cam. era în această zonă acu' 1 an 67 094, acu' 6 luni 72 187, iar preţul actual este 121 576 Euro???

Cum adică 121 576???

Scuze, dar e vorba de imbecili.

Anonim spunea...

What is this? :) http://www.asc-ro.com/aplicatii/managementul-proprietatilor-imobiliare-si-al-inchirierilor-1.html

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Haideti sa vorbim putin despre firmele existente pe piata imobiliara romaneasca care ofera sau incearca sa ofere solutii pentru jucatorii de pe piata imobiliara romaneasca. De exemplu: franciza imobiliara ReMax, Coldwell Banker etc, softuri de gestiune, CRM, Managementul Proprietăţilor Imobiliare si al Inchirierilor (Acrhibus, BmBy si altele mai mici) despre MLS-uri sau despre maladia portalurilor imobiliare unde (aproximativ) orcine poate posta orice... ce ziceti? Ce sanse au aceste firme?

Anonim spunea...

Manole,

Cu o floare nu se face primavara. Trebuie sa existe scaderi ( semnificative ) pentru a discuta de un fenomen. Totusi, ma intreb pentru cita vreme intr-un jaf de bloc asezat intr-un jaf de zona mp va mai costa 2000 de euro. Pe de alta parte, exista si traditia cumpararii locuintei in Ro, majoritatea sint proprietari, nu chiriasi asa cum se intimpla in Vest. Dar in Vest si mobilitatea profesionala este mai mare, lucru care in Ro se intimpla cu mare greutate. Asa ca preturile se duc in aer.
Din alt punct de vedere, am serioase indoieli in privinta locuintelor nou construite. Nu spun de finisaje, de ce se vede cu ochiul liber si care cu citeva costuri poate fi remediat / reparat. Ma gindesc la structuri de rezistenta, la chestii la care omul care nu e de meserie nu se pricepe. Si chiar daca ar fi de meserie, daca nu a lucrat la construirea respectivului obiectiv e degeaba. Si am toate motivele sa spun asta, am intervievat foarte multi specialisti in constructii, la nivel de project manager, sau echivalent, si pot spune ca nivelul profesional al acestora lasa mult de dorit. Deci domniile lor ne construiesc noua case. Pai daca nivelul lor profesional e in galeata, oare lucrurile pe care le fac cum or fi? Zic eu ca e o abordare...Dat fiind faptul ca specialistii in adevaratul sens al cuvintului sint din ce in ce mai greu de gasit se fac mari compromisuri in directia asta, iar rezultatele sunt pe masura. V-as trimite niste CV-uri ca sa va edificati...

PS Nu fac parte dintr-o firma de dezvoltare imobiliara, lucrez in consultanta HR, dar ma intereseaza fenomenul.

PPS Eram la un tirg de imobiliare la Sofitel. Dau sa intru in vorba cu un domn care parea a fi sef. El era sef de vanzari. Il intreb cine a fost responsabil de construirea ansamblului respectiv, project manager, sef de santier, in fine...Raspunsul, genial..."tot eu am fost sef de lucrare". Adicatelea, unul care a terminat ASE-ul la FF sau fara folos vine si imi construieste mie casa. Very nice and....Q.E.D

Miorlau Pufos

Anonim spunea...

"...am intervievat foarte multi specialisti in constructii, la nivel de project manager, sau echivalent, si pot spune ca nivelul profesional al acestora lasa mult de dorit. Deci domniile lor ne construiesc noua case."

Dacă project manageru' îţi construieşte ţie case, un inginer constructor cu ce se mai ocupă?

Probabil papagalul de la târg s-a referit că el ...răspundea de termenii de predare şi alte hârţogăreli şi acţiuni de ...marketing.

Anonim spunea...

Aristotel,

Project managerul trebuie sa stie mult mai mult decit inginerii constructori ( apropo, la 1000 de euro / luna a fost foarte greu de gasit un absolvent de constructii cu 0 experienta ) pe care ii directioneaza. Crede-ma, nivelul e scazut.

Miorlau Pufos

Anonim spunea...

La 1000 de euro pe luna cred si eu ca nivelul e scazut...

Anonim spunea...

...ca un munctitor in Israel castiga de doua ori mai mult, nu?

Anonim spunea...

@ anonim
Cat dai ... atata ai.
E valabil si pentru personal. Un inginer bun nu vine pe 1000 euro. Intr-o firma serioasa de dezvoltare imobiliara atat are receptionista. Exagerez putin acum...dar un inginer in Valencia, muncind la "alb", ramane cu minim2500 euro in mana, plus masa si casa.

Manole spunea...

@aristotel: nu am urmărit niciodată atent pagina aia de pe Anunţul. Linkul însa nu văd de ce ar fi "de manipulare", când arată foarte clar că între februarie 2007 şi august 2007 în anumite zone s-au înregistrat scăderi chiar şi după "metodologia" citirii de anunţuri. La sf. lui august începutul lui septembrie am deschis blogul. Nu îmi aduc aminte ca presa să fi semnalat fie şi tangenţial aceste scăderi care ar fi arătat, iată, că până şi în Noul Ierusalim piaţa nu merge... numai în sus.

Cumva cineva avea interes sa bage repede gunoiul sub preş?

Anonim spunea...

@nestor
@simion

Dragilor, era vorba de absolventi cu 0 experienta. Adica angajati imediat dupa ce termina facultatea, si care nu au mai avut vreun job anterior. O fi chiar asa putin 1000 euro pentru cineva fara experienta doar cu facultate pentru nivelul actual din Romania?
Nu vorbeam de ingineri buni...
A, apropo...da, ingineri buni, dar cum se duc sa lucreze in strainatate daca nu stiu nici macar o liba straina? Multi habar n-au de engleza, ce sa mai zic de altele?

Miorlau Pufos

Anonim spunea...

@manole

Sunt scăderi, dar la ce???

2 camere...nu sunt un reper...

2 camere se pot intinde pe 100 mp, aer conditionat cu telecomanda universala de strans patul si antena parabolica de ghidat rachete rusesti. La fel de bine ar putea fi 2 camere pe 35 mp, cu baia de 3 mp.

Daca ar fi fost evaluare pe metri patrati...am mai fi trecut peste detalii, dar preturi la cutii de chibrituri intregi...e greu...

Anonim spunea...

Miorlau Pufos de la HR.

"inginer debutant - 1000 Euro"

O chirie in Bucale ajunge la 350-400 Euro la cea mai josnica cloaca. Utilitatile se situeaza in lunile de iarna intre 150-300 Euro. Deci ingineru' debuntant...are nevoie de 500-700 Euro doar ca sa se situeze. Ii mai pun eu 200 Euro pentru papica si cu restul poate sa iasa in oras...sa-si traiasca viata...sau poate isi ia un walkman in rate...

Anonim spunea...

Ce rost are sa faci media preturilor la niste anunturi de vanzare, si sa concluzionezi ca a crescut sau ca a scazut pretul?
S-a intalnit cumva oferta cu cererea ca sa formeze pretul?

Anonim spunea...

Ce intilnire ar putea fi,de exemplu intre oferta si cerere:o casa urita,cu 400mp de teren exact linga Piata Domenii cu (tineti-va tare)1.200.000 euro.Incredibil tupeu,stiti ce se poate lua la Paris cu banii astia?

Anonim spunea...

Alex
Daca intri pe site-ul magazinulde case vei vedea ca cererea s-a intalnit cu oferta, in unele cazuri chiar la cateva zile dupa publicarea anuntului.Si eu am fost uimita din postura de cumparator...dar se vand. In alte cazuri, apartamentele raman cu lunile nevandute (sunt multe detalii la mijloc pe care nu le cunoastem despre un apartament prezentat doar in fotografii). Incredibil sau nu, la doar cateva sapt (2-3) apart scoase la vanzare trec la rubrica “imobile vandute”.Acest lucru se poate observa usor urmarind data postarii anuntului. Evident, aceste apart nu se vand exact la pretul afisat, intervine o negociere, dar se vand. Site-ul “anuntul” nu ofera si un feed-back al anunturilor postate.

Anonim spunea...

Aristotel,

Nu spune nimeni ca acest inginer trebuie sa stea cu chirie. Poate bine merci sa imparta un app cu alti colegi sau locuieste cu parintii. Si utilitatile la un app de doua camere in care locuieste o persoana s-au situat in asta iarna la maxim 60 euro / luna. Sa nu exageram, totusi...
Crezi ca e problema angajatorului unde locuieste angajatul? Ok, nu vorbim de expati...vorbim de nivelul de executie. iti spun eu...nu e.
Peste acesti 1000 euro ( daca sint pe CM ) angajatorul mai plateste vro 8-900 sub forma de taxe. Deci inginerul nostru debutant se duce pe la 1800-1900 euro. E vorba totusi de un junior care sade sa invete, prea mult nu produce in primii ani. Sau altfel formulat: cam cit trebuie sa produca acest angajat ca sa-si merite banii?
Dintr-un punct de vedere insa sunt de acord cu tine: in Ro e jaf pe fata vis-a-vis de costuri salariale vs. profiturile dezvoltatorilor care sar de procente cu 3 cifre.

Cu stima,

Miorlau Pufos

PS: nu pot sa nu remarc ca mi-ai sarit la beregata inca de la primele postari pe acest blog. Sa inteleg ca esti un ciine de paza al democratiei instaurate aici si cind ai vazut o mitza itindu-se ti s-au activat instinctele si ai reactionat ca atare?

Anonim spunea...

Miorlau Pufos din Hr

"...un app de doua camere in care locuieste o persoana s-au situat in asta iarna la maxim 60 euro / luna"

Ai făcut o medie pe Bucureşti sau te referi doar la agentul termic de pe ultima lună...în cazul tău? Cum adică maxim? Vezi, de asta te muşc...că spui goange dintr-o propoziţie în alta.

Utilităţi: întreţinere (agent termic inclus), curent electric, telefon (ştiu! tu ai cartelă), internet (ingineru' mai face un Counter...). Zici tu maxim 60 Euro? Adică 220 RON???

Când ai plătit "lumina" ultima oară?

Eu n-am zis că ingineru' debutant nu poate sta cu încă 10 în apartament, dar am considerat situaţia în care ingineru' debutant e o persoană civilizată.

"PS: nu pot sa nu remarc ca mi-ai sarit la beregata inca de la primele postari pe acest blog. Sa inteleg ca esti un ciine de paza al democratiei instaurate aici si cind ai vazut o mitza itindu-se ti s-au activat instinctele si ai reactionat ca atare?"

N-am nimic cu tine, ştii tu ce mă deranjează cel mai tare: specialiştii din vânzări, HR, PR, real-estate. Glumesc desigur.

De când am limitat "ieşirile" pe câmpii ale unor vizionari imobiliari, s-au mai liniştit tendinţele de manipulare de pe blog chiar şi în condiţii de democraţie, iar la articolul anterior, cu "pozele prăbuşite", pompierii creşterilor au amuţit.

Putem filosofa, raţiona, cita, dar când vorbim pe concret...pe marfa românilor...ajungem la găunoşenie sau ...rahat.

Tu te-ai referit la "tândalii" din construcţii, dar accentuai puţin anormal salariul de 1000 Euro pentru un inginer debutant. Lasă să "are" şi gura lor ce să mănânce...

Anonim spunea...

"Daca intri pe site-ul magazinulde case vei vedea ca cererea s-a intalnit cu oferta..."

După ce nu mai plăteşte vânzătorul găzduirea pozelor pe site..."trece la rubrica imobile vandute"...şi gata, s-au întâlnit şi cererea şi ofertă, dar putem bănui că a existat chiar şi o negociere.

Anonim spunea...

"Daca intri pe site-ul magazinulde case vei vedea ca cererea s-a intalnit cu oferta..."

După ce nu mai plăteşte vânzătorul găzduirea pozelor pe site..."trece la rubrica imobile vandute"...şi gata, s-au întâlnit şi cererea şi ofertă, dar putem bănui că a existat chiar şi o negociere.

Anonim spunea...

Imi vorbea cu un amic (in/din Cluj) despre o babutza vecina de etaj cu el care tocmai isi vanduse garsoniera unui student (venit de aiurea), 35 mp cu 65,000 Eur. Dupa parafarea actelor studentu' (cu bani groshi de la tata) intreaba: "Acuma unde o sa locuiesti matusa?"
Raspuns: "Pai o sa-mi cumpar o casa tripla ca suprafata + gradina mare situata intr-o zona cu ape termale la vre-o 25 de km de Budapesta - pe jumate pretu'" (sa fi sanatos fraiere - N.A).
Eu unul am vazut Caritasul din ziua-ntai (aveam biroul la vreo 100 de metri de ei) ceea ce vad azi imi pare un fel de Caritas cu "incetinitoru".
Multi isi baga odrasla in apartament (pe credit) cu ochii la profitu gros de dupa absolvire.

-- un clujean

Anonim spunea...

Anonim, remarca mea se vroia a fii malitioasa...

Anonim spunea...

Aristotel,

Ai dreptate, am fost zapacita. Intretinerea pe Ianuarie la mine a fost 209 RON. Curentul electric s-a dus la vro 60 RON. Mai pun si cablul vro 30. Telefonul e alta tarasenie, ca eu nu vorbesc pe fix. Si internetul la mine acas' n-are ce cauta. Deci, una peste alta, vro 100 si ceva de euro. Mea culpa.
In alta ordine de idei, nu am scris niciunde pe-aici ca as fi specialist HR si nici nasucul meu de mitza nu cre' ca a fost foaaaarte sus la capitolul asta. Si eu am gresit si gresesc uneori, chestie pe care genul de "specialisti" despre care vorbesti nu ar accepta-o in ruptul capului nici fata de ei si nici fata de clientii lor, indiferent de domeniul in care se dau in barci.
Pune-te insa in papucii mei macar o secunda: vezi la interviu sa zicem 20 de absolventi. 18 din ei sint gingavi, vai de mama lor, mesteca ciunga, vin incaltati in tirlici, etc, etc, etc. Atitudine de doi bani intr-un cuvint.Ceilalti doi care sint cit de cit acceptabili habar n-au de o limba straina, viitorul lor sef de departament numai engleza stie. Nu te-ai sui pe pereti gindindu-te totusi ca niciunul nu ar merita mia aia de euro? Aaa....si ca sa vina 20 la interviu tre' chemati vro 50. Pentru ca nu vin toti, desi sint programati.Si dupa vro doo serii de-astea se face o lista scurta si se trimite clientului, o lista de vro 5 candidati. Surprize-surprize: din 5 2 si-au gasit job de vineri pina duminica, unul are bal de absolvire si nu se poate prezenta...si ramin 2 mameluci.
Tu i-ai da unui asemenea trancalau 1000 de euro? Pentru ce ar merita banii astia? Pentru ca a terminat o facultate doar? Sa fie sanatos si sa-si puna diplomele-n cui, diploma fara talent si munca multa nu e mare chestie.

Miorlau Pufos

PS Nu, nu stiu ce te deranjeaza cel mai tare, sint pe blog-ul asta de putina vreme si desi am remarcat interventiile tale nu stiu in amanunt ce=ti place si ce nu. Cred ca esti un perfectionist care si-a cam pierdut rabdarea cu oamenii insa. Gindeste-te ca nu toti avem aceeasi pricepere, unii isi dau si ei cu parerea ( categoria mea pe domeniul imobiliar ) si de-asta lumea e frumoasa, ca sintem diferiti.
Te-as suna sa iti spun personal toate astea da' nu mai am credit pe cartela aia pe care o stii tu, asa ca astept sa ma suni si sa ma inviti la un frape cu multa frisca.

Anonim spunea...

@aristotelcostel

e hai ca deja o iei razna...1000e pt un mucos de 22 ani care habar nu are cu ce se mananca constructiile ti se pare putin pt ca viata in Buc e scumpa? no offence da' ai o logica deficitara. Buc e la fel de scump si pt aia care castiga 2000e si pt aia care scot 200e. cumva si unii si altii se descurca mai mult sau mai putin bine. 1000e e un salariu f. bun pt cineva care tb sa invete o meserie practic, pt ca dc ai cea mai vaga idee cum se face scoala in Rom stii f bine ca inginerul de orice fel iese din facultate cu nimic mai mult decat teorie (si asta dc a fost invatata...). deci ceea ce a spus mitza are ditai logica nu stiu de ce reactionezi violent: blocurile noi sunt construite cu dosu (am mai citit cateva comentarii despre blocuri noi cu pereti crapati) de niste retarzi in general...ca alea vechi stau sa pice e alta poveste fara legatura in discutia de fata.

xxx

Manole spunea...

Aristotel, nu ştiu cum o fi treaba în Iaşi, dar în Bucureşti un mucos cu experienţă 0 n-are nicio şansă să ia 1000 de E decât dacă n-o fi fiind cine ştie ce pilos, fireşte. Salariile de debut se învârt undeva pe la 200-350 de E, în funcţie de domeniu. Foarte rar 400-450 şi numai în domenii în care chiar nu poţi angaja orice boschetar. Cu toate acestea e o cutumă obişnuită ca oamenii să fie munciţi dublu sau chiar triplu de banii ăştia, după cum ştim din cazul trist al acelei tinere, Raluca Stroescu.

Anonim spunea...

Manole,

Am cautat eu la 1000 si n-am gasit prea mare lucru. Si nu era vorba de pile. Trebuia sa aiba un pic de zvic si initiativa si sa stie bine engleza. La 350-450 nu mai gasesti oricum...decit cum zici tu, boschetari. Si da, intr-adevar, oamenii sint munciti dublu sau chiar triplu fata de cit li se plateste. La asta mai adauga si drumul casa-servici-casa...si vezi pe unde sintem.

Miorlau

Anonim spunea...

@xxx

"e hai ca deja o iei razna...1000e pt un mucos..."

@pisica motolita

"Aaa....si ca sa vina 20 la interviu tre' chemati vro 50. Pentru ca nu vin toti, desi sint programati.Si dupa vro doo serii de-astea se face o lista scurta si se trimite clientului, o lista de vro 5 candidati. Surprize-surprize: din 5 2 si-au gasit job de vineri pina duminica, unul are bal de absolvire si nu se poate prezenta...si ramin 2 mameluci."

Cum ar zice Alex...s-au intalnit cererea si oferta...

Daca poporul asta a devenit migrator...e normal sa n-ai de unde alege.

@xxx

"blocurile noi sunt construite cu dosu (am mai citit cateva comentarii despre blocuri noi cu pereti crapati) de niste retarzi in general..."

...perfect de acord...se poate sa fi scris chiar eu...

@manole

"... nu ştiu cum o fi treaba în Iaşi, dar în Bucureşti un mucos cu experienţă 0 n-are nicio şansă să ia 1000 de E"

In principiu zona de N-E e cea mai rupta in ...din UE, iar la 1000 de Euro se poate ajunge de la middle management in sus...

http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=160&postdays=0&postorder=asc&start=0

In Iasi, dintr-o populatie de peste 300 000 locuitori, doar 7000 au venituri de peste 1000 Euro.

Anonim spunea...

vad o urma de invidie sau de inconstienta la unii cand vorbesc despre salarii mari, adica 1000 euro/luna. daca ala e salariu mare in bucuresti atunci aveti probleme dragii mei.
imi amintesc de un coleg care mi-a spus ca a trebuit sa se mute din apartamentul de doua camere pentru ca nu isi mai permitea chiria. el este din provincie.
multi zic ca salariile sint prea mari. este normal sa avem salarii mari din moment ce vagauna asta de bucuresti este atit de scumpa (nu stiu cum o fi in tara, dar nu cred ca diferenta e prea mare). daca vrei sa tii un om in bucuresti si sa munceasca pentru tine, atunci acel om trebuie sa isi permita chirie, intretinere, alte utilitati, mincare, haine, pantofi, asigurari, transport, aparatura (ca astea se mai strica din cand in cand), mobila , distractie, vacante, bani de pus la "cec" pentru zile negre. nu mai pomenesc de familie, intretinerea copilului si altele. ia puneti-le voi cap la cap si vedeti ce suma scoateti pe cheltuielile astea si o sa vedeti ca 1000 euro/luna nu vor mai fi asa multi bani. de rate pentru o casa/apartament mi-e si frica sa mai pomenesc.
bineinteles daca acea persoana nu capata salariul pentru care si-a facut calculele, atunci pleaca la capsunit in alta tara. firmele incep sa urle: "nu se gaseste forta de munca, sa angajam indieni!" (citeam pe hotnews un articol cu ceva vreme in urma). stiu si eu ca nu se gasesc oameni, am aceeasi problema in propriul departament. problema este ca nici acei indieni nu vor veni, pentru ca salariul oferit nu va suporta cheltuielile de mai sus. altii vor tipa "da'ce americanii nu au indieni, sau germanii, sau austriecii, acolo cum au venit ?". bineinteles ca acolo au venit, pentru ca majoritatea populatiei este platita cu salarii decente, din care poti sa mai scazi ceva si sa duci o viata bunicica (aici vin indienii cu superoferta). la noi insa majoritatea angajatorilor se bazeaza pe faptul ca proasptatul invatacel sta cu mamica si cu taticu, chirie nu plateste, utilitati nici atit, iar alte cheltuieli in afara de o inghetata, o bere si propriul telefon mobil nu mai are. gresit...

Anonim spunea...

Multi tineri absolventi de facultate sunt niste ignoranti, care au pierdut toata facultatea prin cluburi si baruri, care au impresia ca sunt buricul pamantului si ca toate li se cuvin. Asta pentru ca multi parinti frustrati de nerealizarile lor au facut foamea ca sa isi tina pruncii la Bucuresti la facultate (de multe ori o particulara obscura), visand la primul inginer/avocat/economist din familie.
Firmele se plang de calitatea oamenilor nu pentru ca nu si-ar permite sa ii plateasca, ci pentru ca efectiv nu gasesc oameni suficient de bine pregatiti.
Romanii au o mare carenta in cultura muncii (in sensul ca le lipseste cu desavarsire). Mitul asta cu specialistii romani, care sunt cei mai buni la toate nu se prea confirma. Nu suntem cu absolut nimic mai extraordinari decat polonezii, cehii, francezii, spaniolii sau pakistanezii.
Iar cand ma uit la tanara generatie, ma doare sufletul. Nu vad decat niste tineri obsedati de gandul de a castiga bani, cat mai multi bani, daca se poate cu cat mai putina munca si efort. Tineri care sunt specialisti in a profita de ocazii dar nu stiu sa si le creeze, care stiu sa se descurce dar nu stiu sa rezolve.
Exista statistici care calculeaza in bani productivitate pe ora de munca. Compara cat produce intr-o ora un angajat roman si cat produce intr-o ora un angajat german, asa ai sa gasesti o explicatie cat se poate de logica pentru diferenta de salarii intre noi si ei.
Logica asta cu trebuie sa fiu platit cat e chiria in Bucuresti, cat e benzina in Bucuresti, cat e mancarea in Bucuresti este cat se poate de defectuoasa si este dupa parerea mea principalul motiv pentru care preturile se tot umfla. In stilul asta o sa ajungem si noi in situatia Moscovei, pe care am mai oferit-o ca exemplu.
Intr-o economie care functioneaza corect salariile sunt dictate de productivitatea reala. Iar salariile genereaza pretul tuturor celorlalte lucruri, incepand cu locuintele.
Sa nu se inteleaga ca le plang de mila firmelor, nicidecum.
Concluzia pe care vreau sa o trag este ca tinerii romani nu au deloc simtul banului (mai precis, nu cunosc valoarea banului muncit). Motiv pentru care ii si arunca cu atata nonsalanta pe lucruri la fel de supraevaluate ca si ei.

Anonim spunea...

Manole , statisticile de pe anuntul nu inseamna nimic.Daca e sa ne luam dupa ele ne formam o impresie gresita.De cand le-au bagat le-am comparat si eu cu ce stiu concret ca exista pe piata si nu au legatura.

Pentru locuintele vechi deja a inceput greul. Oamenii stau de 2 ori pe ganduri acum.Sunt convins ca si mediatizarea parerii lui Patriciu sau a altora ca el a ajutat. Toti prefera sa isi indrepte atentia catre o locuinta noua , iar unele proiecte recente au fost o solutie potrivita pentru unii.
Propietarii nu inteleg unele lucruri , ei tot vor sa convinga ca vor creste. La negocieri nimeni nu e dispus sa lase decat marja pe care oricum stiau ca o vor lasa. Stiu garsoniere care stau de 2 luni nevandute. La una din ele daca lasa 4000 euro ar fi dat-o. Sincer asa le trebuie.Cumparatorii incep sa realizeze in sfarsit ca lucrurile nu pot sta la nesfarsit asa. Si tot cumparatorul trebuie sa intelaga ca , desi are acces la un credit e o prostie sa plateasca 70% din salariu rata la o garsoniera amarata pentru tot restul vietii. Cel care da banii trebuie sa dicteze.
Ca intodeauna informatia te ajuta sa iei cele mai bune decizii.

Anonim spunea...

@gicu

vezi prost iti sugerez ochelari (nu lentile ca in praful din Buc iti tragi o conjunctivita de toata frumusetea), nu stau in tara deci invidia/inconstienta nu e din partea mea.
sunt intru totul de acord ca preturile in Bucuresti intrec majoritatea capitalelor europene (poate doar Londra sa e intreaca)-nu vb de preturi la apt ci la toate celelalte.
dar in conditiile in care un asistent universitar castiga 8 mil/luna...da 1000e mi se pare un salariu f. bun.

@baghi
sper ca oamenii stau de 2 ori pe ganduri sa cumpere...
de negociat taranu roman nu prea le stie si o sa ramana la un moment dat cu gaina imbatranita si nevanduta

xxx

Anonim spunea...

"Concluzia pe care vreau sa o trag este ca tinerii romani nu au deloc simtul banului (mai precis, nu cunosc valoarea banului muncit). Motiv pentru care ii si arunca cu atata nonsalanta pe lucruri la fel de supraevaluate ca si ei."

Foarte corect spus. Cred ca e o sinteza a ceea ce se petrece acum in Bucuresti. Nu ca as avea ceva cu tinerii, eu am 33 de ani, evident ca ma simt inca tanar, castig bine, dar totusi nu pot sa nu remarc ca pustii de 22-23 de ani sunt la ora actuala mult supraevuluati, din disperarea firmelor de a avea forta de munca. Dar nu va faceti griji, in cazul unei recesiuni sau incetiniri a cresterii economice 90% din acesti tineri vor fi someri.

Anonim spunea...

Vedeti ca este si site-uri sau blog-uri de HR. Sau discutati pe YM. Parca acesta e un blog de imobiliare. Sau vrem sa aratam ce detestam la altii, faptul ca romanul are pareri despre orice, oricand.

Anonim spunea...

"In principiu zona de N-E e cea mai rupta in ...din UE, iar la 1000 de Euro se poate ajunge de la middle management in sus..."
Pai si atunci de ce ai mai sarit in sus ca e salariu mic pt un rahat cu ochii care mesteca ciunga si nu stie sa lege 2 vorbe???
Serios nu stiu daca frustrarea te orbeste si ai inceput sa judeci stramb sau chiar ai luat-o pe aratura? Altadata pareai mult mai ok ca si partener de discutii, acum insa uneori am impresia ca tu citesti doar in diagonala, nu mai vezi problema concret si sari la gatul oamenilor doar de dragul de a te rafui pe blog. Sincer chiar nu vezi ca semeni cu in spartan care taie in stanga si in dreapata indiferent de ce curent apartine respectivul? Parca prea la toti le gasesti cusur si nod in papura. Nu mai ai nicio directie...

Anonim spunea...

@gigu
Atuci draga, daca tie nu ti se pare 1000E un salariu mare pt niste "ciocoflenderi":) iti doresc sa ai numai asemenea angajati, carora le dai 1000E/luna ca sa stea si ei cu chirie, insa la serviciu sa-si petreaca 70% din timp pe messanger, 10% sa manance, 10% la telefonul mobil (al firmei, sau fixul de la firma) si abia 10% sa-ti mai lucreze. Bafta la angajat in departamentul pe care il "conduci".
Avand in vedere calitatea discutiilor, de cam 1 luna si ceva incoace de pe blog, ajung din ce in ce mai mult, la concluzia ca meritam tara in care traim cu varf si indesat, meritam si conditiile grele de viata, meritam si preturile astea exorbitante, meritam guvernarea...
So long...farewell, adio, Auf Wiedersehen, Good bye...

Anonim spunea...

@ simon Domeniul resurselor umane nu este rupt de ceea ce se intimpla in jur. Contextul, daca ai citit cu atentie ce am scris pina acum era urmatorul: oameni de calitate proasta / indoielnica sunt angrenati in proiecte mari de constructii deci daca ei sunt asa, oare cum arata rezultatul muncii lor ( foarte scump platite uneori, in strainatate ar fi doar salahori nu ingineri )? Deficitul pe piata fortei de munca in constructii este mare, si atunci se face rabat la calitate si in forta de munca, si in calitatea materialelor. Nu stiu daca ai mai fi asa de incintat sa afli ca un bloc care arata beton pe dinafara, finisaje brici...are mari probleme la structura de rezistenta pentru ca unii care nu s-au priceput l-au proiectat si executat.

@ aristotelcostel e vorba de dezinteresul si neseriozitatea oamenilor. Daca nu au de gind sa vina la interviu de ce nu anunta "plec la cules capsuni, nu ma intereseaza un job in Ro"?
In alta ordine de idei, se pare ca fiecare chat / forum trebuie sa aiba un Gica Contra asa cum esti tu, care sare la beregata. Am antrenament insa, mai e un tiz al tau pe site-ul Fondului Proprietatea pe care mai intru din cind in cind si care are cam aceleasi reactii. Daca nu as fi aflat ca esti din Iasi as fi zis ca sinteti una si aceeasi persoana.

@ gicu Imi mentin parerea: pentru unul care abia termina facultatea si habar n-are de capul lui, sta cu mama, tata sau prietena 1000 de euro sunt bani multi la ora actuala. Probabil nu ai fost in postura de angajator sa vezi cum e sa platesti taxe la stat de doua ori mai mult decit salariul pe care il dai si sa vezi o gramada de gingavi veniti in blugi jerpeliti si papuci adidas la interviu cu gindul ca s-ar putea angaja la tine pe posturi de mari ingineri.

Miorlau Pufos

Anonim spunea...

@garbielag

"Serios nu stiu daca frustrarea te orbeste si ai inceput sa judeci stramb sau chiar ai luat-o pe aratura? Altadata pareai mult mai ok ca si partener de discutii, acum insa uneori am impresia ca tu citesti doar in diagonala, nu mai vezi problema concret si sari la gatul oamenilor doar de dragul de a te rafui pe blog."

Am spus cum e în Iaşi. Punând cap la cap cunoştinţele mele şi pe ale tale crezi că putem decide care dintre cele două oraşe, Iaşi şi Bucureşti, e El Dorado-ul României?

Văd statistici făcute de fătuci care spun că media veniturilor în Bucale e 1000 Euro. Dacă un inginer constructor, fie el şi debutant nu câştigă venitul mediu în capitala gri, atunci cine face această medie? Nea Vasile de la chioşc? Gicu de la CFR?
În plin "boom" imobiliar chiar mi s-ar părea natural ca "exponenţii creşterii economice", inginerii din construcţii, să câştige ...măcar mediu.

Nu e România pe primul loc la creşterea segmentului construcţiilor? Se întoarce cineva din vest? Erau ingineri constructori şomeri în ţară? Natural, se apelează la...disponibilitatea pieţei. Poate n-au 1000 Euro pe lună...poate n-au nici 500 Euro, dar cu toţii ştim că în Bucureşti nu colcăie...forţa de muncă vacantă.

"Avand in vedere calitatea discutiilor, de cam 1 luna si ceva incoace de pe blog, ajung din ce in ce mai mult, la concluzia ca meritam tara in care traim cu varf si indesat, meritam si conditiile grele de viata, meritam si preturile astea exorbitante, meritam guvernarea..."

Ai identificat greşeli gramaticale?

Could you be more specific?

Anonim spunea...

@pisica mototlită

Te-am citat drept răspuns la ...retorica lui xxx. Tot Gică Contra sunt?

Prezintă-mi lista cu principiile tale intime la care vrei să ader necondiţionat.

Anonim spunea...

Arata-mi si mie statistica aia cu 1000E salariul mediu. Salariul mediu nu cred ca depaseste 600E. MEDIU REAL
Si in primul rand se discuta de salariu' de new entry. Iar new entry am stabilit deja ce "clasa" primara reprezinta. Ca sunt si exceptii, nu zic nu, dar noi vorbim de "mediu" si "general". Daca ne legam de exceptii vom continua cu polemici la infinit.
Mai specific? Pai atata timp cat exista indivizi care dorm in bocanci la serviciu si li se pare putin 1000E/luna pt new entry si mai bine stau acasa decat sa se speteasca pt acest post care ii "scoleste", atunci nu-i de mirare ca totul de duce de rapa in Romanika.
Sincer eu nu le-as da nici macar 600, barem 1000E pustilor care si-au petrecut facultatea prin discoteca (sau maneloteca) iar acum au pretentii de "licentiati".
Cum mai zicea cineva: nu le plang firmelor de mila, au si ele o mare parte din vina si vorba ceea: "cine-i prost plateste", ca de ex: unele banci, inloc sa angajeze absolventi de ASE pentru ca au pretentii salariale mai mari, prefera sa angajeze florarese sau absolvente de veterinara si merg eu frumos la banca ca si client si sa le explic ce inseamna o baza de date.
De aceea zic ca what goes around comes around, e un cerc vicios din care ma indoiesc ca vom iesi prea curand si din aceste considerente spun ca deja incepe sa mi se para normal tot ceea ce se intampla in Romania, de la preturi la imobiliare, la legatura de ceapa sau la ce fac cei care ne conduc tara.

Anonim spunea...

Aristotel

Nihilismul tau si negarea realitatilor cele mai palpabile au inceput sa supere pe multi dintre cei care scriu pe acest blog de ceva vreme. As adaga limbajul, lipsa de coerenta a unor mesaje.Cred ca trebuie sa incep prin a repeta ca eu sunt unul din cei care cred ca piata imobiliara NU va mai creste, pt ca numai asa ma pot astepta la un comentariu impertinemt de genul…."voi, astia care credeti ca o garsoniara in Bucu va ajunge cat una pe Coasta de azur." De aici si pana la a nega niste aspecte simple ca buna ziua si evidente…este un drum lung. Un faci decat sa iti atragi o doza mare de neincredere in tot ceea ce spui daca vei continua pe tonul acesta. Personal, am folosit site-ul magazinulde case in toamna, cand ma aflam in cautarea unei locuinte. Pot sa-ti spun, din proprie experienta, ca atunci cand o locuinta (care ma interesa ) a trecut, dupa 21 de zile de la aparitie, la rubrica “vandute”, exact in acea zi s-a semnat si precontractul. Lucru verificat de mine ulterior in blocul in care s-a realizat tranzactia. Pretul real al tranzactiei a fost cu 10% mai mic decat cel afisat. Tot pe magazinul de case vei gasi, la paginile finale ale fiecarei rubrici (2-3 cam) apart care stau nevandute de peste 1 an de zile, din motive diverse. Atunci cand un apart trece la rubrica vandute, chiar e foast vandut, si nr de tel al proprietarului nu mai este afisat. Din pacate, faci parte din cei care scriu intens pe acest site dar un au nici un contact real cu piata imobiliare. Aceeasi declaratie o facea si Alex Dumitrascu (ceea ce m-a facut sa-mi pierd mult increderea) ca nu are timp sa urmeareasca datele reale din piata, dar el nu crede ca piata a crescut cu atat (X) din toamna pana acum, etc.Si nu crede ca se intalneste cererea cu oferta, de parca n-ar avea in anturajul lui macar 2-3 prieteni care sa-si fi cumparat sau vandut in ultimele luni. In lipsa acestui contact cu realitatea pietei, gradul de credibilitate al acestor postari scade vertiginos. E foarte usoar sa scrii din dulcele targ al Iasilor negand totul, e foarte realist sa traiesti in realitatea bucuresteana ancorata intre zeci de colegi, vecini, care au facut tranzactii imobiliare in ultimele luni si sa ai marturiile acestora.
Acesta nu este o pledoarie pt cresterea preturilor, ci doar o incercare de a atrage atentia unor persoane ca putem face predictii fara sa negam realitatea asa cum se prezinta ea acum, relatata de cei care sunt informati si ancorati in acesta realitate.

Anonim spunea...

va tot plingeti ca vin tot felul de mucosi la interviuri si cer salarii mari. este normal din moment ce aia buni au plecat in alte tari pe salarii bune, nu glumele din romania. daca nu ati platit bine atunci si nu platiti nici acum, nu va ramine decat sa lucrati cu mucosii :))
asa ca ciocu mic si joc de glezne.

Anonim spunea...

@gabrielag

Am prins ideea, insă am omis nişte detalii.

Atât construcţiile cât şi domeniul bancar se dezvoltă prosteşte pentru ...specularea momentului. Când se vor schimba "oportunităţile" vom rămâne cu ..."specialiştii" pe ...stoc.

Am avut era tarabelor...tonetelor...bazarelor...caselor de amanet...termopanelor...acum...constructii si ...credite.

Pe lângă subiect.
Ieri am primit o hartie hazlie acasă. Întrucât am un depozit destul de consistent la o anume bancă, s-au gândit băieţii să mă răsplătească pentru ...încrederea pe care zic ei c-o am eu în ei...şi acum pot beneficia de un credit cu dobândă redusă.

Oare cât de imbecili trebuie să fie ăştia ca să mă răsplătească cu un CREDIT, plecând de la ipoteza ca am bani.

Cireaşa de pe savarină e că suma maximă a creditului deosebit pe care mi-l ofereau ei...se situa sub valoarea ...depozitului meu....aaa...cool...

Anonim spunea...

Si adaug la ceea ce a scris Naomy, cred ca putem continua discutiile si fara sa ii facem prosti sau redusi mintal pe cei care au pareri diferite de ale noastre.
Chiar asa traim in jungla si nu mai gasim calea de mijloc pentru un dialog civilizat?
Apelative de genul "Prost" sau "low IQ" nu sunt sunt argumente, ci doar mascheaza lipsa acestora.

Anonim spunea...

Da, asta cu creditul e hazlie rau. Poate s-au gandit ca tu depozitezi acolo si faci economii pentru a-ti cumpara o casa, ca toti ceilalti romanii:D si s-au gandit sa te ajute s-o iei mai repede, acum cand inca e pe val....
lolll

Anonim spunea...

@naomy

"As adaga limbajul, lipsa de coerenta a unor mesaje."

Dacă am o calitate...aceea e coerenţa şi încăpăţânarea în a-mi expune principiile...fără întoaceri sau interpretări.

Mesajele mele se adresează unor creiere exersate. Cei odihniţi au probleme...

Înţeleg că singurii incoerenţi sunt eu şi Alex.

Dacă ce spui tu ar fi adevărat, ar trebui să plec de ideea că bucureştenii sunt proşti...ca să nu mai fiu nihilist.

"...o incercare de a atrage atentia unor persoane ca putem face predictii fara sa negam realitatea asa cum se prezinta ea acum, relatata de cei care sunt informati si ancorati in acesta realitate."

Pe forumul lui Alex ai realitatea aşa cum e ea...diseminările infecte din mass-media, plătite de developeri sau alţi "jucători" nu pot fi considerate argumente.

Şi pisica mototolită spunea de maximul întreţinerii în Bucureşti...referindu-se de fapt la întreţinerea ei personală. La fel prezinţi şi tu situaţia pe imobiliare...băgând mâna în foc pentru ...UN APARTAMENT!!!

B spunea...

Ca o parere personala preturile la imob au crescut, asa cum preciza cineva pe forum datorita lipsei de mobiliatate atat a firmelor care s-au localizat in bucuresti cat si a angajatilor acestora. Propietarii au cerut cat au vrut pt ca au vazut ca se poate...
De ce nu s-au relocat in alte orase mai mici? Simplu, tara noastra minunata condusa de incompetenti nu are infrastructura si nici nu o va avea prea curand. Chiar si cea mostenita de la comunisti este intinsa la maxim, vezi trafic in Bucuresti. Mobilitatea populatiei este infima comparativ cu ce se intampla in SUA sau alte state Vest Europene. Aceasta corelata cu imprumuturile masive acordate de filiale romanesti ale bancilor straine cautand un debuseu pentru imensele sume la care trebuiau sa le plaseze undeva a creat piata imobiliara din Romania. Pentru asta au avut ajutor in Guvernul Romaniei care a batut pe crestet pe importatori, a intarit leul, a falimentat exportatorii dar pt esalonul 2 care s-a autoimpropietarit in anii '90 find singurii cu access la credite a fost o mana cereasca. Sa nu uitam in ultimul rand si ajutorul agentiilor de rating ca sa poata bancile sa aiba viata usoara.

De asta cei din HR se dau cu capul de pereti incercand sa gaseasca angajati pentru ca romanii au descoperit conceptul de mobilitate pe care firmele straine l-au aplicat mai demult. Acum firmele cautand angajati descopera ca amaratii pe care ii cauta la salarii de 2 lei intre timp s-au desteptat, au emigrat si le-au dat cu flit... nu mai au septel... ce ne facem? ce ne facem (zic patronii)? Sa va zic eu, mai reduceti din profitul nesimtit de pana acum si o sa mai strangeti o gaura sau 2 la centurile Prada... (mesajul era pentru patroni) sau invatati chineza sau Indiana si va mutati in aceeasi directie unde o vor porni sau au pornit toate multinationalele din Romania.

Mentiona cineva mai devreme ca nu sunt bani pentru achizitionarea de produse de folosinta indelungata. Cum vreti oameni buni un roman care munceste pe un salariu de 1000 E/ luna sa cumpere un mercedes care costa sa zicem 30.000 Euro. In 5 ani sau 60 de luni ar trebui sa achite 500 Euro + dobanda + benzina + casco??!? Va intreb de unde? In acelasi timp sa speculam ca acel Mercedes sau orice alta marca scumpa e alcatuit din piese facute in parte in tari low cost cum este si Romania. Pai toate firmele declara profitul artificial. Au o marja bruta de 5% la firma unde produc piesele din tarile low cost, insumate fac sa zicem 15.000 Euro si apoi un neamtz vine si le asambleaza, pune sigla si apoi vinde masina la 30.000 euro unde 7.000 E costul fabricii din Germania si 8.000 profitul. Hai sa vedem acum raportat nominal care e productivitatea muncii unde fabrica germana rapoarteaza costuri de 7.000 E pt x ore munca si unde e productivitatea romaneasca la cei care fac roti dintate chiar si pentru Mercedes si raporteaza costuri la 15 E la x ore? Nu e asa ca productivitatea e mai mica? Secretul e sta in modalitatea de masura! Germanii daca ar face si rotile dintzate nu le-ar mai permite celor de la mercedes sa aiba si profituri mari si salarii mari la fabricile de asamblare nu? Si uite asa multinationale controleaza cum sunt impartite profiturile: mult pt actionari si angajatii din tarile de origine si praful de pe toba pentru tarile emergente si amaratii de acolo... (adica noi)... Bine ati venit in capitalismul salbatic!

B spunea...

Ca un mic offtopic m-a distrat dialogul spumos dintre matza HR-ista si Aristotel din Iasi... poate voi ar trebui sa va faceti o rubrica... unde sa discutati in contradictoriu pe diferite teme.... ;)

Anonim spunea...

@b multumesc pentru aprecieri:) Stau insa si ma intreb...totusi, Mercedes nu e o marca pentru toata lumea, asta daca iau ad literam cele spuse de tine. Ce sa fac cu un mercedes in Bucuresti? Sa-l parchez in fata blocului, sa mi-l zgirii in parcare, sa merg cu vaporul cu 20 / h intr-un Bucuresti care abia respira? Ca sa ai o asemenea masina cred ca e nevoie sa ai si obiectele si stilul de viata din jurul ei care sa se asorteze.
Si da, ai sesizat corect: cei din HR se dau cu capul de pereti sa gaseasca oamenii care sa accepte salariile impuse de firmele angajatoare. De multe ori insa, firmele au flexibilitate si cind e vorba de cineva care chiar e pe placul lor atunci pluseaza cu banii.
Cit despre rubrica speciala...nu merci, prefer dialogul public, sper ca asa se mai distreaza lumea un pic.

@aristotel
Degeaba iti expun principiile mele, tu le ai pe ale tale si oricum e utopic sa cred ca ai adera vreodata la ale mele. Probabil ai remarcat ca respect punctele de vedere ale celorlalti si nici ironia si privitul de sus asa cum faci tu nu prea ma caracterizeaza. Dar fii pe pace, ti-am zis ca mai stiu pe cineva ca tine, probabil ati putea fi prieteni conform principiului "fac pe nebunul si mai caut unul" ( asta a fost pentru apelativul de "pisica mototolita" )

Miorlau Pufos

Anonim spunea...

@Aristotel
"La fel prezinţi şi tu situaţia pe imobiliare...băgând mâna în foc pentru ...UN APARTAMENT!!!"

Exista mai multe moduri de a face cercetare de piata: prin sondaj pe esantion reprezentativ, analiza statistici complete (daca exista date),aleatoriu etc.
Neavand la dispozitie statistici complete (ceea ce e o pb in Romania, o cunoastem cu totii) am apelat la celelalte metode. Toata vara trecuta am intrebat printre cei 30 colegi de serviciu ai mei, printre aprox alti 30 prieteni, ce informatii au despre tranzactii recente, printre cunostintele lor, pe scara lor, etc. Am vizionat numai in privat, fara agentii, cam 10 apart. Strangand cap la cap toate aceste informatii din surse sigure, am ajuns la concluzia ca in mod paradoxal (pt unii) inca se intalneste cererea cu oferta, cine scoate un apart de vanzare, fie ca e el pe magazinul de case sau anuntul sau pe alte cai, chiar il vinde, dupa un timp estimat, in functie de gradul de vandabilitate al apart, timp destul de scurt pt a trage concluzia ca piata nu era locata in toamna (cam 3-4 sapt).
Daca tu imi indici sa trag concluzii doar dupa statistici complete, nu zic ca n-ai dreptate, dar s-ar putea sa fii surprins, dar rezultatul ...o sa fie acelasi. Doar ca lipsesc statisticile.

Anonim spunea...

Hm...poate ca asta vara se mai vindeau, dar acum gluma e groasa...vecinii mei cred ca fac deja o luna de cand au dat anuntul sau chiar mai bine de atata. Evident, deci e in baza multor multor agentii, avand in vedere cate agentii au sunat in primele 2-3 zile. Au avut si vizionari, cam in jur de 10 pana acum....insa concret nimic. Am ramas uimita ca cei mai multi nici n-au incercat sa negocieze, insa apoi am stat si am analizat de ce n-au negociat. Pai din start nu vor sa dea nici macar cu 20% mai putin, altfel ar fi avansat macar o suma. Pretul care il cer vecinii mei e de 160.000E. N-a venit nici unul macar sa zica: uite domne iti dau 130 sau 140k si batem palma. Sunt convinsa ca cel putin 30% din "potentialii" cumparatori fac doar turism imobiliar, si renunta pe parcurs fiind uluiti de preturile exorbitante ale apartamentelor.
Deci asa ca cererea aia de care vb unii scade dramatic de la o zi la alta. Ma rog, asta pe langa faptul ca eu cred ca in ultimile 2 luni daca s-or fi inregistrat 5 tranzactii de bine. O piata prabusita este de fapt o piata blocata, nu inseamna neaparat scaderea preturilor. Scaderea e doar o consecinta a prabusirii, insa momentul in care aceasta se va intampla depinde de dorinta romanului de a iesi din criza.

Anonim spunea...

@Gabriela

Tot atat de bine pot sa-ti spun ca apart cu 4 cam se vad teribil de greu, apartamentele la ultimul etej cam la fel, etc.Toata lumea stie ca referinta sunt garsonierele, 2 cam si chiar si cele de 3 cam.
In vara -toamna, media era de 70-80 000 2 cam in cartier, 120 000 in zone precum Floresca, adiacent Victoriei. Piata se misca repede la preturile acestea, acum nu stiu cat de repede se mai misca la preturi cu 30% mai mari decat in vara-toamna.Stiu 2 apart de 3 cam scoase la vanzare cam de 2 sapt,dar nu au actele complete (cadastru), deci nu pot spune ca nu se vand inca din lipsa clientilor, ci a prefectarii actelor.

Anonim spunea...

Apartamentul in cauza e de 3 camere si e la dristor, deci 3 statii de metrou pana la unirii sau 5 pana la Victoriei. Utilat mobexpert si ii lasa si bucataria "cadou". Acum sincer, banii astia nu-i face clar, dar de mutat (daca tot spui ca exista cerere) oamenii aia se pot muta oricand, doar cu bagajele. Asa ca nu are rost sa aducem in discutie apt. de 4 cam sau etajul 10, caci e vorba de etajul 2 din 8, cu cabinet particular la parter, deci scara decenta.
Nu se vinde pt ca nu exista cumparatori (PUNCT)la pretul asta, nu ca ar avea vreun defect.
Se poate merge la notar fara cadastru, ceea ce inseamna precontract. Sau ante, cum zic unii. Daca se semneaza antecontractul apartamentul poate trece direct la categoria vandut. Asa ca faptul ca nu are cadastru nu e un motiv pt a justifica nevanzarea lor. Nu exista clienti.

Anonim spunea...

Noamy zicea nu demult:
"Din pacate, faci parte din cei care scriu intens pe acest site dar un au nici un contact real cu piata imobiliare. Aceeasi declaratie o facea si Alex Dumitrascu (ceea ce m-a facut sa-mi pierd mult increderea) ca nu are timp sa urmeareasca datele reale din piata, dar el nu crede ca piata a crescut cu atat (X) din toamna pana acum, etc."

Din pacate zici tu , nu am nici un "contact direct" cu piata imobiliara. Dar mi-am pastrat mintea limpede, si te intreb daca nu cumva confunzi "cresterea pietei " cu " cresterea preturilor". In general piata creste cand scad preturile nu cand cresc. Si profitul desigur. Orice student din anul I invata ca exista un nivel optim al pretului , care maximizeaza profitul. Adica exista un raport optim intre numarul de tranzactii si profitul la fiecare tranzactie.
Piata e blocata de fapt datorita ignorantei imobiliarilor.

Anonim spunea...

Alex
cred ca faci referire la profit in crestere pe o piata unde volumele tranzactionate conteaza. Pentru acesta, trebuie sa ai marfa suficienta, sa poti sa arunci pe piata din ce in ce mai multe produse. Imobiliarele nu respecta aceleasi regului ca o piata de bunuri de larg consum.Dovada ca profitul e fff mare acum...pt vanzator.Dincolo de faptul ca in momentul de fata in bucuresti nimeni nu prea arunca pe piata unitati locative cu zecile de mii pe an.

Anonim spunea...

Anonim:
Putem spune altfel: ofera e mica deoarece e conditionata de o cerere solvabile care nu suporta preturile impuse la ora actuala.
La preturi mai mici, la care apartamentele ar deveni vandabile, ar creste viteza de rotatie a capitalului, banii ar reveni la investitor intr-un an sau doi, in loc de trei patru, ar scadea costul finantarii, si toata lumea ar fi in castig, inclusiv 'dezvoltatorul".
Adica in patru ani, de exemplu s-ar face doua-trei cicluri, in loc de unul singur. Asta se poate face scazand profitul pe ciclu de la 50% la 25%, pana cand preturile devin suportabile, iar profitul la orizont de patru ani creste, iar piata nu se 'gripeaza".
Un alt exemplu clasic de tembelism, este al agentiilor imobiliare care nu se stie bine de ce, consiliaza intotdeauna vanzatorul sa ceara mai mult, in felul acesta intarzie vanzarea, si in loc sa faca 3 tranzactii pe luna cu comision de 2-3000 euro fiecare, prefera sa faca una singura cu comision de 4000 euro.

Si ca sa precizam niste notiuni:
- valoarea pietei, este totalul valorii tranzactiilor intr-o perioada
- cresterea pietei, este data de variatia valorii pietei in perioada curenta fata de perioada de referinta.

-Indicele cresterii pietei se scrie asa:
I =Nt1*P1/Nt0*P0
unde:
Nt1 numarul de tranzactii din perioada curenta
Nt0 numarul de tranzactii din perioada de baza
P1 pretul mediu din perioada curenta
P0 pretul mediu din perioada de baza.

Sau altfel spus, daca :
P1 < P0 si
Nt1/Nt0 > P0/P1
atunci I > 1.
si piata creste in conditiile scaderii preturilor.

Anonim spunea...

@Alex Dumitrascu

Piata imobiliara este diferita de piata graului. La grau vine toamna, iese recolta, sacul de grau se reumple, incepi sa vinzi din nou.

La imobiliare trec anii, si sacul de apartamente se toooot goleste.

Faptul ca nu se mai vand apartamente are legatura cu pretul mare, dar si cu faptul ca nu mai sunt apartamente in sac. Puteau sa fie apartamentele la jumatate din pretul actual, ca tot atatea se vindeau.

Formulele de economie sunt bune, mai ales pentru studenti de anul I.

Cand esti matur e bine sa vezi si realitatea, nu doar formulele.

Anonim spunea...

Am uitat sa adaug ca din 2008 o sa avem ani de recolta buna la apartamentele in Bucuresti. O sa mai scada foamea?

Anonim spunea...

Anonim:
La imobiliare trec anii, si sacul de apartamente se toooot goleste.

Faptul ca nu se mai vand apartamente are legatura cu pretul mare, dar si cu faptul ca nu mai sunt apartamente in sac. Puteau sa fie apartamentele la jumatate din pretul actual, ca tot atatea se vindeau.


Dumnezeu a facut un numar de apartamente (care nu mai are cum sa creasca) si pe urma a facut omul. Si a zis "Cresteti si va inmultiti si umpleti apartamentele". Si apartamentele au inceput sa se umple. Asa s-a ajuns ca in zilele noastre sa mai existe doar cateva libere, care, normal, sunt tot mai scumpe, ca pixelii aia de pe milliondollarpixel. Din cauza ca-s ultimele.
q.e.d.

Anonim spunea...

Ha Ha...am exagerat intr-adevar.

Dar si sa vii sa explici mersul pietei imobiliare din Romania (!!!) cu formule banale din manuale de economie - este tot o exagerare...

Anonim spunea...

"La imobiliare trec anii, si sacul de apartamente se toooot goleste.

Faptul ca nu se mai vand apartamente are legatura cu pretul mare, dar si cu faptul ca nu mai sunt apartamente in sac. Puteau sa fie apartamentele la jumatate din pretul actual, ca tot atatea se vindeau."

1. Populaţia României e moşnegărită şi sunt aşteptate ...apartamente în sac.

2. Migraţia este accelerată de ultimele peripeţii economice ale României.

3. "Faptul că nu se mai vând apartamente are legătură cu" ...creşterea dobânzii de politică monetară şi creşterea provizioanelor valutare. Astfel calificabilii pot accesa fonduri mai mici, în timp ce ...cloacele se scumpesc pe motiv de calcul primitiv al prostălanilor care fac piaţa.

În concluzie, trec anii, Bucureştiul de vreun an-doi nu mai atrage investiţii importante, dezvoltarea veşnică ...e compromisă, iar sacul tău s-ar putea umple subit cât de curând..dacă nu cumva stă să se verse.

Anonim spunea...

Anonim zicea cu superioritate:
"Dar si sa vii sa explici mersul pietei imobiliare din Romania (!!!) cu formule banale din manuale de economie - este tot o exagerare..."


-O fi exagerare sa explici cu formule banale, dar sa ignori formulele astea cum se cheama? Nu cumva ignoranta afectata? Adica sa te prefaci ca n-ai auzit de ele?
O sa vezi ce au sa va faca formulele astea banale.

-Inteleg din filozofia ta ca populatia Romaniei tot creste iar apartamentele se imputineaza pe cale naturala, adica o mierlesc apartamentele . Te atentionez ca apartamentele nu sunt septel sa le tratezi prin metode zootehnice, ele se fac pe bani, in functie de necesitati. Imputinarea lor se datoreaza unei pozitii de monopol a "investitorilor", care pozitie sfideaza temporar legile economiei, acele "formule banale".
Sfidarea legilor economice e sanctionata chiar de actiunea acestor legi. Nu stiu daca ai auzit de criza americana si europeana a pietelor imobiliare, se pare ca nu.
- Se pare ca nu ai auzit nimic despre criza de lichiditati de pe pietele financiare, sau despre faptul ca banii sunt si ei o marfa cu propriul lor pret. Atat timp cand 80% din piata imobiliara romaneasca e sustinuta de creditare, si atat timp cand oferta de credite se scumpeste si se imputineaza, poate explici mai putin arogant decat pana acum, daca se poate si cu ceva argumente, de ce-ti inchipui ca o sa-ti "creasca piata"?

Anonim spunea...

@Alex Dumitrascu

Poti sesiza o diferenta intre urmatoarele piete: piata merelor, piata aspiratoarelor, piata autoturismelor, forex, piata imobiliara?

Gandeste-te putin la asemanari si diferente intre ele inainte de a posta formule din manual, iar apoi mai aminteste-ti ca economia pe care o modelezi in formule este economia romaneasca....sau nu era vorba despre Romania in explicatiile tale?!

Anonim spunea...

"Poti sesiza o diferenta intre urmatoarele piete: piata merelor, piata aspiratoarelor, piata autoturismelor, forex, piata imobiliara?"

Piaţa imobiliară poate fi manipulată...în rest ai concurenţă reală.

Prin taxa auto, guvernul a încercat să manipuleze şi piaţa auto. În primul rând dacă ar fi intrat în piaţă maşini ieftine...dealer-ii de maşini noi o luau în braţe, iar vânzătorii de second ar fi fost puternic concuraţi...preţurile maşinilor ducându-se puternic în jos. A fost aşa sau românii au mai luat nişte ţepe?

Ştiu...intrăm în alte subiecte...dar tu compari mere cu ...apartamente.

Anonim spunea...

Alex

Iar teoria e buna, dar extrapolata la o realiate nu prea roz:

"La preturi mai mici, la care apartamentele ar deveni vandabile, ar creste viteza de rotatie a capitalului, banii ar reveni la investitor intr-un an sau doi, in loc de trei patru, ar scadea costul finantarii, si toata lumea ar fi in castig, inclusiv 'dezvoltatorul".
Majoritatea apartamentelor tranzactionate pana in prezent au fost detinute de particulari, pe piata apart vechi, iar nu de dezvoltatori. Banii proveniti nu merg obligatoriu in dezvoltarea de imobiliare, ci pot avea destinatii diverse. Si chiar atunci cand merg in imobiliare, acestea nu sunt destinate revanzarii, ci folosirii personale.

Adica in patru ani, de exemplu s-ar face doua-trei cicluri, in loc de unul singur. Asta se poate face scazand profitul pe ciclu de la 50% la 25%, pana cand preturile devin suportabile, iar profitul la orizont de patru ani creste, iar piata nu se 'gripeaza".
Scazand profitul la 25%, fara o sustinere in infrastructura adecvata din partea autoritatilor locale(ma refer si la transport in copmun aici, cai de acces rapide catre centru, nu doar utilitati si drumuri de accces), s-ar putea ca al doilea ciclu al investitiei sa nu mai fie rentabil...nici macar sa-l demarezi.Fara fonduri pentru infrastrucura din surse subventionate ...proiectele vor ramane pe hartie.
Inca o data, teoria din manuale e buna, realitatea in teren...nu la fel de roz.

Manole spunea...

Aiurea! Stocul de apartamente / case creşte permanent, chiar dacă încet, în timp ce oamenii NU se înmulţesc decât DACĂ AU CONDIŢII PROPICE DE ÎNMULŢIRE. Ori, o garsonieră în Pantelimon la 60.000 de E nu indică asemenea condiţii, dimpotrivă. Plus că oamenii mai şi mor, mulţi copii de bucureşteni n-au nevoie să cumpere deoarece moştenesc apartamentele părinţilor etc.

Vă rog frumos, susţineţi orice tâmpenii vreţi, dar nu încercaţi să combateţi legile şi formulele economice, că sunteţi penibili.

Citiţi şi postul pe care îl voi pune pe blog acum.

Anonim spunea...

Pietele din Romania nu pot fi modelate prin formulele clasice din manualele de anul I ale lui Alex, si cu atat mai putin piata imobiliara.

Daca vreti un exemplu de "viata economica" romaneasca, cititi in detaliu scandalul cu insulina din Cotidianul.

Cum e? Cererea si oferta s-au intalnit pe piata insulinei? A crescut indicele pietei, No To blah blah. Bullshit! Piata imobiliara romaneasca este ultima careia ar trebui sa ii aplicati teoriile clasice. Si cunoasteti foarte bine cata netrasparenta, manipulare etc este, ca sa va mai lansati in copilarii de genul formule si ciclicitate...

Anonim spunea...

"Si cunoasteti foarte bine cata netrasparenta, manipulare etc este, ca sa va mai lansati in copilarii de genul formule si ciclicitate..."

Glaucomul de care au suferit românii în cazul Caritasul-ui, FNI-ului şi pieţei imobiliare începe să se risipească.

În lipsa manipulării şi minciunilor piaţa ar fi putut să se alinieze trendurilor din ţările vecine...însă în condiţiile demascării măgăriilor imobiliare...personal mă aştept la ...prăvăliri...dar am în vedere şi varianta anulării ...în special pe segmentele de ruine comunistoide.

Anonim spunea...

Expertii internationali in piete imobiliare, considera ca in anul 2008 preturile in Bulgaria, la apartamentele noi la litoralul Marii Negre, vor creste cu peste 40%.

Iar acest lucru se va intampla
la doar 3 ore distanta de Bucuresti, langa plajele curate cu nisip foarte fin din paradisul turistic Sunny Beach.

Este o previziune moderata tinand seama ca in Bulgaria pe litoral, la apartamentele noi de lux (4-5 stele) din oferta noastra, la 100m de plaja, sunt la preturi de 640 - 890 euro/mp, in timp ce apartamente la fel, dar in Croatia (tara care nici nu este membra a Uniunii Europene), depasesc deja 4.500 – 7.000 EURO / mp si continua sa creasca.


Daca in Bucuresti, preturile la garsoniere vechi construite in anii 1950, de 26 mp, fara balcon, ajung si la 140.000 de euro (oferta lunii februarie 2008 la magazinuldecase), in schimb o garsoniera de 34 de mp, de lux 5 stele, finisata complet, construita in noul complex Gallery Suites din Sunny Beach (una dintre statiunile de lux unde numarul turistilor din vestul Europei depaseste anual 3,5 milioane), la doar 100m de plaja cu nisip fin, costa doar 22.000 euro (+TVA)

Puteti vedea oferta completa:

www.bulgariainvest.ro

Unknown spunea...

CROATIA. Tinere cand vorbesti de Croatia parca ai vorbi de Burundi.... Pai frate intereseaza-te sa vezi si tu ce salarii au croatii, care este nivelul lor de trai si apoi mai vii pe aici sa faci comparatii de genul rromanica-bulgarski mamalicki- CROATIA. Ca fapt divers nu sunt in UE pentru ca nu vor sa predea fosti ofiteri din armata din timpul razboiului cu sarbii acuzati de crime de razboi si nici nu si-au dorit prea mult intrarea in UE. Iti indic sa faci totusi comparatia Londra - bucale, Spania (Italia)- rromanica si de ce nu Dubai- rromanica sa ne spui si noua ce scumpa este acolo pana si apa de la robinet de care noi ne batem zilnci joc nestiind sa o apreciem la adevarata valoare. Hai pa mamalicki.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?