joi, 24 aprilie 2008

Sintagma noua in limbajul bancherilor: "cererea solvabila"

Hopa, ia te uită ce cuvinţele au învăţat bancherii noştri: ce-re-rea sol-va-bi-lă. Cică "cererea solvabilă de locuinţe este mult mai redusă decât cererea totală".

31 de comentarii:

Anonim spunea...

Manole, esti nedrept. Notiunea a fost folosita de bancheri inca de prin 2003. Cat despre raportul Bancpost, l`am vazut. Nu are nimic spectacular in el, In fine, nu de asta postez pe blogul tau. Ci pentru a face cateva corectii. Piata asta imobiliara nu trebuie vazuta ca segment de sine statator, ci integrata in mecanismele macroeconomiei. Uita-te ce se petrece in Romania acum. Au venit si vin in continuare jucatori importanti (vezi Nokia, Ford etc) din cauza costurilor cu forta de munca !13 % din media UE) si a productivitatii (40 % din media UE). Sigur ca ei vin ca sa faca profituri (daca te uiti prin datele BNR vei observa ca repatrierea profiturilor a urcat de la 1,9 mld euro acum cativa ani, la 10,3 miliarde, anul trecut). De multe ori, investitorul cauta terenuri si birouri, alimentant cererea (desigur, pe cea solvavila, nu agregata).Bun. Acum priveste in partea cealalta. Agricultorul de langa oras, constata brusc ca pe terenul sau va trece nush ce autostrada si ca valoreaza mult mai mult decat daca ar planta smochine acolo, Il vinde, fericit ca va avea bani pentru copii. Ia banul, se duce la oras si le ia case. Contribuie astfel si el la cresterea cererii. Solvabile, in caz ca nu ma repet.
Am discutat in aceste zile cu citiva bancheri (economistii sefi ai bancilor, nu front desk people), care imi confirmau ca nu se va produce o scadere reala, ci mai degraba o stagnare a cresterii preturilor. (Sigur, daca deflatezi vei obtine usoare scaderi...)
Si un ultim aspect. Cata vreme in Romania vom avea economie gri (sau neagra sau bleu sau cum vrei tu), vom avea speculanti pe imobiliar. Oamenii care castiga bani negri si`i vor plasa in imobiliar, intretinand artificial cererea.
Dar, una peste alta, voiam sa corectez sintagma noua indicata de tine. Nu e noua deloc. Bafta in celelalte demersuri ale tale!
PS. Un amic mi`a recomandat blogul tau. E unul dintre acei economisti de care vorbeam mai sus si conduce departamentul de cercetare si analize a unei banci din top5.

Anonim spunea...

corectie...cifrele anterioare s e refera nu la profit repatriat, ci la dividendele repatriate. M`a cuprins si pe mmine emotia, dom` Manole. Sa aveti sarbatori fericite!

Anonim spunea...

Hymer, toate argumentele astea au fost dezbatute indelung deja.
Specula facuta cu bani gri merge cat exista un end-user care sa ia teapa si sa se inrobeasca pt 30 de ani. Cum 'cererea solvabila' a end-userilor e subtire rau de tot spre zero, adio specula ca n-ai cui sa vinzi mai departe.
Cat despre taranii care vand si iau case in Bucale, haha. Poate ai observat un fenomen numit migratie: daca totusi se hotarasc sa vanda, isi pun bocceluta in bat si viva espana unde-i curat, manarea e mai ieftina etc etc.
Iar faza cu stoparea cresterii imi aduce aminte de cresterea economica zero a lui vacaroiu.
8% inflatie, credite mai putin accesibile, euro cu 15% mai scump, salariul mediu net scade cu 5% in feb, tara e indatorata pt plasme si frigidere si va urma o temperare a cresterii?
Si asta in baza cui? a banilor gri si a taranilor care vand terenurile sa se mute unde? In Bucuresti in cloace comunistoide.
Nu e clar ca nu mai exista gusteri de multinationala care sa bage credite pt x5-urile si q7-urile lui alde zilisteanu si zamfir?
Chiar daca ar vrea ei, nu mai au posibilitatea ca nu se mai incadreaza la credit.
Cererea solvabila: cel care are posibilitatea, are nevoia si mai si doreste sa cumpere un imobil.
Ford si nokia ce salarii platesc? 250e/300max. Cu 10mil poti sa iei 20k pe 30 de ani. Asadar lucrezi la nokia/ford si faci credit pt o garsoniera cf2 pt care esti sclav la banci o treime de secol. Frumoasa imagine.

MIA spunea...

Ar fi interesant in plus de stiut citi din banii pentru terenurile speculate salbatic in ultima vreme ajung la "agricultorul de linga oras" si citi la un speculant/smecher care i-a cumparat deja terenurile cind preturile erau ridicol de mici ... ;)

Plus ca - interesant de remarcat - multe mari investitii in ultima vreme s-au orientat in alte parti decit Bucurestiul. :)

AristotelCostel spunea...

@hymerion

Aţi prestat puţin...wishfull thinking...

Ce bancă din România sau de pe planeta albastră ar putea să-şi asume o prognoză de scădere pe imobiliar? Banii lor sunt în această piaţă.

Deci, developerii, speculanţii şi băncile vor o plafonare a pieţei şi o uşoară scumpire a segmentelor pe care au făcut ei investiţii.

Piaţa asta nu a ajuns natural la nivelul la care se pretinde a fi acum, ci prin manipulare; ori minciuna dezvăluită şi demonstrată provoacă greaţă.

Tot băieţii "dăştepţi" s-au apucat să numere personajele cu venituri de peste 700 Euro/lună şi plantează numărul obţinut la coloana ...cerere solvabilă.
Câţi dintre ăştia au deja credite? Câţi au locuinţe deja? Câţi n-au de gând să cumpere?
Asta e mai puţin important pentru că o scădere a preţurilor pune în pericol ipotecile băncilor şi nici nu trebuie să ne gândim la asta. Trebuie să fim optimişti, pozitivi şi să mergem pe "our own AMERICAN WAY!!!"

cipi bibi spunea...

buna, urmaresc si eu blog-ul asta de vreo 2 saptamani si recunosc ca nu sunt mare experta. dar am si eu o intrebare pentru cei mai avizati decat mine; in cazul unei crize imobiliare, investitorii (cei adevarati, care construiesc, nu cei care cumpara in faza de proiect etc) nu vor fi tentati sa isi reduca investiile, renuntand la unele proiecte? in acest caz, construindu-se mai putin (si asa e destul de putin, zic eu) ce se va intampla cu preturile imobilelor noi? eu sunt tentata sa zic ca vor creste. daca nu e asa, imi puteti explica de ce? eu as vrea sa imi cumpar un apartament nou, cu 3 camere, pentru ca sunt constienta ca pe asta il iau, in asta voi muri - ca de credit tot nu voi scapa. m-am apucat de strans bani, si hopefully, in 2 ani voi avea cam 20 000 de euro. ce ma framanta pe mine: daca nu cumva ma privez acum de o gramada de lucruri (iesiri, haine noi, concedii etc) doar ca peste 2 ani, cu acesti bani stransi, sa acopar diferenta de pret dintre cel actual si cel viitor. ex: acum costa 120 000 un apartament cu 3 camere (cu locatie destul de proasta, bineinteles); daca peste 2 ani va fi 140 000 acelasi apartament, pentru ca e nou, iar altele nu s-au mai construit, din cauza panicii investitorilor. va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

AristotelCostel spunea...

@cipi bibi

Ai exemplificat filozofia manipulatorilor implementată bizonilor: "cumpăraţi acum că creşte!"

Dacă vei cumpăra acum când creditele sunt cele mai scumpe din UE şi când preţurile pretinse sunt de nivelul staţiunilor fandosite într-o localitate îmbâcsită sau/şi noroiasă, nu te privezi pentru vreo 20-30 de ani de ieşiri, haine noi, concedii, etc.?

Piaţa imobiliară abia anul ăsta va fi cuantificată. Dacă banii pe care pretinzi că îi câştigi sunt munciţi cu adevărat, de ce vrei să te înhami la plata profitului unei bănci şi la îmbogăţirea unui developer care nu caută decât să dea un simplu tun?

Aceşti ani din piaţa imobiliară seamănă îngrozitor de mult cu anii 2001-2005 de pe piaţa electrocasnicelor...tone de bizoni se bagă la credite pentru fel şi fel de modele uzate moral, iar acum magazinele sunt pline cu electrocasnice de ultimă generaţie mai ieftine decât jegurile la care se stătea la rând atunci.

AristotelCostel spunea...

http://www.ziua.net/news.php?data=2008-04-25&id=6046

"Bucurestii, cea mai poluata capitala din Uniunea Europeana...Potrivit celui mai recent top al celor mai poluate orase din Uniunea Europeana, Capitala ocupa primul loc, devansand Sofia, Atena sau Roma."

Cel mai poluat...riscul seismic cel mai ridicat din UE...fond locativ comunistoid...segement rezidenţial nou ridicat de şmenari folosind rigips, câlţi şi alte materiale environmentally-friendly...infrastructura varză...populaţie îmbăcsită şi necivilizată...un vis.

Anonim spunea...

@cipi bibi:

Primejdia ca preturile vor fi mai mari la anu' daca nu cumperi acuma e intr-adevar reala. Ceea ce insa tb sa te gandesti e pe termen lung, gen 30 de ani :). Poti zice ca te privezi acesti doi ani de unele lucruri, dar avand in vedere ca la noi e foarte greu sa pronostichezi unele cheltuieli, ai putea sa te privezi urmatorii 30 de ani de multe lucruri.

La noi pana si dobanzile fixe sunt variabile, comisioanele umfla si mai mult dobanda, dupa ce iti cumperi va tb sa mai si mobilezi. Am un prieten care a luat un ap cand inca erau ieftine si inca nu l-a mobilat complet. Asta a fost acu' vreo 2 ani cred. Masina si nervii in trafic si pretul la benzina care dupa cum vezi nu scade. Unul din neajunsurile apartamentelor noi e ca nu sti cat de bune sunt, le ia vreo cativa ani pana se rodeaza tevile :).

Sunt multe cheltuieli in plus la care nici nu te gandesti. Eu zic sa vorbesti cu oameni care au cumparat, afla cum se descurca si pe urma trage concluzia singura.

cipi bibi spunea...

in primul rand, multumesc pentru raspuns.
in al doilea rand, faptul ca acum creditele sunt scumpe/ieftine nu conteaza prea mult, atata timp cat am bagat de seama ca bancile iti cresc dobanda oricum, asa cum vor, ca la camatarie. deci pot contracta azi un credit ieftin, si peste 3 luni sa ma trezesc ca a a crescut nush ce dobanda euriobor masa pe gheata si sunt in aceeasi oala cu cei care contracteaza creditele in momentul respectiv. s-a intamplat in jurul meu.
in al doilea rand "banii pe care pretind ca ii castig" nu sunt deloc multi - mai putin de 1000 de euro pe luna, deci pentru mine inseamna un sacrificiu real, si nu am un sentiment de infatuare cand imi verific cardul si ma gandesc ca mi-as permite - la preturile actuale - sa imi iau o ghereta in rahova.
eu am postat intrebarea pentru ca toti din jurul meu (unii cu salarii chiar mai mici) s-au bulucit toamna trecuta sa-si ia apartamente (vechi in cea mai mare parte) si ma intreb daca nu sunt eu nebuna asteptand sa se intample ceva. sunt constienta ca in momentul de fata preturile efectiv nu mai au unde creste, pentru ca, sa fim sinceri, nu vad cine si le permite (dintre muritorii de rand). dar pur si simplu ma tem.
daca peste 2 ani mai cresc un pic salariile - nu mult, asa cu un 15 la suta - si "bizonii" cum ii numesti tu se vor buluci iar sa cumpere, fortand iar pretul in sus, si pentru ei si pentru mine?
sincer acum, daca brusc un apartament de 3 camere vechi s-ar transforma brusc din 110 000 in 80 000, zi-mi tu cu mana pe inima, aristotel, ca nu s-ar gasi unii sa zica "mama ce afacere, avem casa noastra, suntem magnifici" si sa cumpere.
asta e impresia pe care cei din jurul meu mi-o lasa. nu sustin ca e normal, dar mie mi-e frica de poporul asta al nostru.
pentru ca sincer, sa traiesti toata viata in chirie nu mi se pare o alternativa - chiriile noastre nu se compara cu cele din state, unde e o adevarata industrie, si poti sta in aceeasi chirie 20 de ani. la noi... vine verisoara proprietarului la bucuresti si gata, tu esti cu preavizul in mana, ca se muta ea. iar eu nu sunt o persoana nomada, din pacate pentru mine, altfel eram de mult in alta tara, cu mai multe oportunitati. dar asta e deja alta problema.

MIA spunea...

@cipi_bibi

Dupa parerea mea ( proprie si personala si care rog sa nu o consideri altceva decit o parere si nu un sfat sau asa ceva ) : din pacate lucrurile sunt foarte complicate la ora actuala si o predictie corecta cred ca e greu-greu de facut.

In ce sens ? In circumstante "normale" - adica daca piata imobiliara din Romania ar fi fost lasata sa actioneze doar sub presiunea "factorilor interni" - probabil baietii smecheri ar fi reusit inca si anul asta sa manipuleze piata cu succes si chiar sa reuseasca o crestere in continuare a preturilor cu 10-15% iar socul s-ar fi resimtit probabil prin vara 2009 cind :
a) deja finalizarea multor "ansambluri rezidentiale" ( desi termenul e un pic cam pompos pentru ceea ce sunt ele de fapt ) noi ar fi dus incet incet la "devoalarea" mitului cererii uriase de apartamente a romanilor ...;
b) declinul demografic provocat de scaderea brusca a natalitatii din anii '90 s-ar fi resimtit la nivelul chiriilor;
c) delocalizarea unor proiecte investitionale mari "in provincie" ar fi redus presiunea fantastica catre Bucuresti.
d) schimbarea - destul de previzibila - a "actualilor" ar fi dus la restructurari la nivelul esaloanelor 2 si 3 ale aparatului administrativ => multi functionari s-ar fi trezit brusc fara salariile, primele si spagaciunile actuale deci in incapacitate de plata.

S.a.m.d.

Sub presiunea acestor "factori interni" probabil preturile "la vechi" ar fi reajuns in 2010 la ceea ce eu consider ca reprezinta nivelul normal, de echilibru - adica preturile din toamna lui 2005 - primavara lui 2006 iar "la nou" ... aici depinde fireste de calitatea constructiei, pozitie s.a.m.d.

DAR ... si aici s-ar putea sa fie marele DAR ... :(

Planul "manipulativ" - care a fost si inca e cit se poate de vizibil in multe luari de pozitie, interviuri in presa, reclama ( directa sau mascata ) s.a.m.d. - de mai sus a fost dat insa peste cap de actuala criza din SUA pornita exact in domeniul imobiliar si acolo ( desi na ... deja e mai mult de un an decit se manifesta asa ca nu prea mai e asa "noua" declansarea ei cit mai degraba constientizarea la nivel de "mase" ).In treacat fie spus modul in care au fost prins pe picior gresit "actorii imobiliari" din Romania arata cit de aerieni si lipsiti de profesionalism sunt respectivii ...

Criza aceasta nu se stie - nimeni nu cred ca poate inca prevedea la nivelul profesionist - cum va evolua ( in principal pe noi ne intereseaza cit de rau va afecta "zona euro" si UE ) si in functie de evolutia ei s-ar putea intra in scenarii diferite, oarecum imprevizibile la ora actuala.

Daca exista interes cred ca putem detalia cele 3-4 scenarii alternative ... ;) Deocamdata ma opresc aici ca nu-mi plac mesajele kilometrice care sunt dificil de urmarit.

AristotelCostel spunea...

@cipi bibi

"...toti din jurul meu (unii cu salarii chiar mai mici) s-au bulucit toamna trecuta sa-si ia apartamente (vechi in cea mai mare parte)."

Ce ziceam eu de fenomenul electrocasnicelor?

Tu şi mai câţi nu v-aţi cumpărat apartamente?

Şforţa e cu tine...I feel the force in you...the dark side is completely overwhelmed by your powers.

nicolaie spunea...

Va rog sa meditati la asta, de exemplu in Belgia a scazut dobanda de la 5.5 la 4.6 iar la noi a crescut!! De ce? Iar pretul la fel!

Io spunea...

io zic sa mai astepti macar cateva luni, pana iese isarescu cu statistica aia...

MIA spunea...

Nikko - dobinzile in Romania sunt mari si datorita unui fapt obiectiv, dincolo de lacomia bancilor de pe la noi : provizioanele obligatorii la nivel mare ( cele mai mari din Europa pare-mi-se, rog sa fiu corectat daca gresesc ) impuse de BNR pentru ... Doamne fereste, sa nu se mai repete scenarii ca cele din '94-'99. ;)

Plus riscul de tara ( inca existent ) alea, alea ... deci ceva-ceva mai mari oricum e de asteptat sa fie. Dar nu la nivelul actual - e drept.

cipi bibi spunea...

@mia
lasand provizionul la o parte, cum se face ca daca: acum contractez credit la o dobanda mica, cresc provizioanele - creste dobanda, scad provizioanele - dobanda nu scade la loc, ramane aceeasi. mi se pare mie sau asa este? ca si cu barilul de petrol: creste pretul se umfla toate, scade, nu se intampla nimic. Romania.

nicolaie spunea...

O sa incerc sa mi fac credit din belgia pentru un apartament in Bucuresti, asa o sa le dau cu flit bancherilor din Romania

MIA spunea...

@cipi_bibi

Din cite stiu eu in ultima vreme nivelul provizioanelor a avut doar o tendinta ascendenta ( http://www.curierulnational.ro/Finante%20Banci/2008-02-07/Cum+constrange+BNR-ul+creditarea ).

Dar la chestia cu petrolul si modul cum fluctueaza benzina la pompa in Romania ... nu am nici un comentariu la asa magarie ... :(

Alexandru D spunea...

@hymerion

Te asteptai ca econ sefi ai bancilor comerciale sa-ti spuna ca preturile vor scadea? Sa zica asta unui jurnalist?

Daca piata e in scadere, datorita dobanzilor mai mari si a deprecierii leului, pot spune acei economisti cat o sa mai creasca dobanzile si cat o sa se mai deprecieze leul?
Right.
Iar la nivelul actual de lichiditate, ce tinde catre zero, ce efect ar avea scaderea preturilor asupra portofoliului de ipoteci cu avans zero, detinut de acele banci?
Nu numai cele cu avans zero oficial, ci si cele in care banca a fost fraudata cu un pret mai mare decat cel real astfel incat sa finanteze si avansul. Dar cazurile in care evaluatorul bancii lua spaga direct pentru a dat verdictul dorit de cumparator?
Vorbesc de cazuri reale, intamplate colegilor si prietenilor.

Daca piata e blocata si preturile scad, e un pericol foarte mare ca bancile sa se trezeasca cu niste chei in plic si sa nu poata vinde proprietatea. Stii foarte bine ce se intampla in USA, crezi ca bancile romanesti erau mult mai prudente? Sunt aceleasi banci in definitiv, doar ca au angajati romani, cu mentalitate de romani.

Noamy spunea...

@Nikko
"O sa incerc sa mi fac credit din belgia pentru un apartament in Bucuresti, asa o sa le dau cu flit bancherilor din Romania"

Crezi ca esti singurul care te-ai gandit la asta? Din pacate, bancile prezente in Romania sunt singurele care au aderat la legea creditului ipotecar romanesca si ca atare singurele care pot ipoteca o proprietate aflata pe teritoriul romanesc. De la bancile din afara poti lua -eventual- un credit de consum, dar la o dobanda care o concureazaa cu succes pe cea de la creditul ipotecar romanesc. Asta teoretic, ma indoiesc ca se aproba asa usor un credit de la o banca straina.

cosmiX spunea...

... discutiile pe care le vedem au ajuns sa fie doar o lupta de argumente

dar numai ganditi-va la faptul ca vor scadea cu adevarat ..
si fara sa ma dau din aia umblati,
sunt acum in Londra de o luna, ca sa vezi ce inseamna preturi care se duc in jos tre sa vezi.

o gramada de proprietati au placuta pusa afara, si colegii care au cumparat ... strang fin umeri zicand ca nu aveau de unde sa vada asta, pt ca atat pot face acum, dar pot sa trec peste asta

casa nou construita pe care am inchiriat-o cred va fi vanduta in curand, dar e iesita la vanzare de 6 luni, acum a coborat bine sub pretul de acizitie pt a trezi interes

vom vedea ...

Herion spunea...

@mia

Ar fi o idee buna sa detaliem ... ca tot suntem pe blogul lu' manole :-) ...

Stiu ca s-a mai detaliat pe aici, dar nu strica sa aflam si parerea ta.

Eventual poate si ceva legat de preturile terenurilor pentru ca aici e de fapt marea problema.

Eu de exemplu mi-as dori sa cumpar teren.

Nu in Bucuresti ! ( sunt bucurestean cam de 2 generatii sa zic asa, si sincer sa fiu mi s-a cam acrit de orasul asta... )

Terenul l-as dori undeva in Nordul Argesului. Am fost pe acolo si ma tot intreb daca 15-20 E/m2 e ok.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=I5kNJgLwD3Y

ce sa mai zic. iata ce ii paste pe developari, speculatori dar si pe oamenii de rand supraindatorati.

Anonim spunea...

Acest blog e interesant. E interesant fiindca in genere incearca sa se plieze pe realitatile romanesti, realitati de care, sa fim seriosi, nu stim prea mult.

Pentru cei care zic mereu ca la noi e altfel, care prezinta tot felul motive pentru care la noi nu se va intampla nu stiu ce catastrofa si asa mai departe fiindca ... bagati lista de motive aici. Cel mai hilar mi se pare lipsa de spatiu disponibil. Daca vreti un exemplu clar de piata care scade 26% intr-un an la vreo 8 ani dupa prabusire vedeti Japonia, daca vreti sa vedeti un exemplu de lipsa de spatiu si preturi in cadere pentru perioade de 10 ani uitati-va la Hong Kong. In 2005 cand piata SUA incepea sa scartie erau o carca de articole cum piata real estate nu va afecta economia, totul este izolat, depinde de locatie si asa mai departe (cifre de genul "in Las Vegas se stabilesc 9 oameni pe zi" etc.). Actualmente bancile americane sunt practic falimentare, singurul lucru care le tine in picioare este FED-ul. UBS este falimentar, bancile britanice sunt falimentare, bancile germane sunt de asemenea la pamant, de remarcat ca in Germania nu a fost o explozie a preturilor, nu din cauza unei politici mai inteligente, ci din cauza ca Germania a trecut printr-o recesiune pana acu' 2-3 ani ( o recesiune nu dureaza 6 luni, ci vreo cative ani).

Ceea ce ne scapa nou e Romania nu a avut niciodata o economie de piata functionala, nici macar in perioad interbelica (Eram echivalentul arabilor e atunci, a treia tara din lume ca exportatoare de petrol). Acuma este prima noastra sansa sa dam faliment in adevaratul sens al cuvantului, eu zic sa petrecem. Ne vom intoarce la anii 90 cand tot felul de fabrici si intreprinderi se inchideau, cand fiecare privatizare era insotita de concedieri. De ce zic asta? Fiindca boul de sindicalist de la Galati striga ca "sa se stie ca in Romania nu mai sunt salarii mici." Saracul, habar n-are ce zice. Probabil crede ca statul va interveni sa il scape pe el si ceilalti uitand ca statul nu are bani nici macar de pensiile pe care le-a promis. Singurul lui avantaj este ca e platit putin, nu are nimic in plus, absolut nimic. Alt motiv sunt cei care cred ca programatorii romani sunt geniali. Nu sunt, insa atunci cand esti inconjurat de prosti, incepi sa crezi ca esti mai bun decat in realitate.

Poate acest faliment va fi dusul rece de care avem nevoie ca sa incepem sa ne gandim la mai multa munca, la mai multe economisiri, la faptul ca nu avem dreptul la nimic decat la ce castigam prin munca noastra si mai ales, sa iesim intr-o zi si sa aruncam cu pietre in cladirile oficiale de fiecare data cand se voteaza legi care sa protejeze parazitii.

dennyx spunea...

Orfeu,

Ti-am citit blogul. De fapt am apucat sa citesc doar citeva posturi. Sunt excelente! Felicitari!Posteaza mai des.

Adrian Stanescu spunea...

Teoria scaderii preturilor are si exemple din ce in ce mai multe.
In Oct 2007 cochetam cu ideea cumpararii unui ap 3 camere pentru birou firma la Libertatii/Parlament.Pretul minim gasit era 210.000. de regula era 270 chiar 320
Acum aceiasi agentie, la celasi etaj, in aceiasi zona (eu cred ca este vorba de acelasi apartament) 3 camere - 185.000 E.

dennyx spunea...

Burduja, Raiffeisen: Spiritul hraparet si lautaresc a umflat piata imobiliara

http://www.zf.ro/articol_170520/burduja__raiffeisen__spiritul_hraparet_si_lautaresc_a_umflat_piata_imobiliara.html

Anonim spunea...

Hahaha ...cine vorbea de spirit hraparet .... Raiffeisen bank ..... hahaha...pai nu ei dau credite imobiliare si pe 40 ani .... nu ei au contribuit din plin la umflarea balonului prin acordarea creditelor (au fost deschizatori de drumuri)tip "subprime" (pana la 70 % din venit), reclame agresive pe toate gardurile si pe tot net-ul ... etc. etc.
Acum o dau la intors ... nu ca au evaluatori corupti care te intreaba cat ai nevoie inainte ... nu ca au dat credite de 100 000 euro pentru apartamente in blocuri din 1967 aflate la capat in Berceni, cu apa la subsol ...
Intrebare retorica :
Cine striga cel mai tare hotii ?

Unknown spunea...

"Preţurile reale ale tranzacţiilor imobiliare au fost, ani de zile, unul dintre cele mai bine păzite secrete.

Deşi o puteau face de multă vreme, oficialii români s-au gândit să aducă puţină lumină pe piaţă abia după ce valul scumpirilor a atins cote îngrijorătoare."

http://www.capital.ro/articole/
preturile-imobilelor-raman-trei-ani-la-secret
/108509

wolffie spunea...

pentru toti imobiliarii astia care se simt nesiguri pe viitorul lor nemuncit: apucati-va baieti de altceva, ca vor veni vremuri grele. Nu se mai poate sa talhariti bietii oameni si sa ii faceti sclavi pe 30 de ani in goana voastra nebuna dupa profit nemuncit. Romanii "este" prosti e adevarat, cum au vazut ca au salarii cu 100 euro mai mari s-au aruncat ca inecatii si si-au luat masini scumpe si apartamente pe care niste pierde-vara ca voi li le-ati vandut. Insa economia ii va pedepsi, fiindca romanii traiesc mai bine decat permite actuala conjunctura economica, si odata cu ei intrati si voi in faliment. De oamenii cinstiti, care au visat si ei la un apartament imi pare rau, insa pe voi agentilor si analistilor imobiliari, v-as strange de gat si v-as da foc. Jigodiilor!

MIA spunea...

>Hahaha ...cine vorbea de spirit hraparet > .... Raiffeisen bank ..... hahaha...pai > nu ei dau credite imobiliare si pe 40 ani

Mda - RaiffeisenBank au fost unii din cei care au "excelat" vara trecuta in oferte. :(

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?