miercuri, 2 iunie 2010

Ăştia-s maimuţe şi nu înţeleg nimic

"Oh, they aren't so savvy." Aşa erau caracterizaţi de către bancheri locuitorii non-albi (adică negrii şi latinos) din suburbiile oraşului american Memphis, atunci când ofiţerii de credite încercau să le vândă credite imobiliare dubioase, cu dobânzi mari şi variabile. În fond, maimuţele vizate nici nu văzuseră vreodată o aşa minune a finanţei moderne numită "credit" - fiindcă nimeni nu le vânduse vreodată aşa ceva - ca să ştie ce e şi cum se face. Imobiliarele doar creşte, nu?

Culmea e că, pentru a obţine profituri maxime, băncile preferau să le vândă non-albilor împrumuturi îndoielnice (subprime) chiar şi atunci când aceştia se calificau pentru împrumuturi "prime", care pesupuneau riscuri mai mici, dar şi profituri mai mici (deşi mult mai sigure) pentru bănci. Că doar negroteii ăştia nu erau... hm... "prea isteţi". În fond, deşi creditele erau majoritar "subprime", bieţii negri şi bieţii hispanici îşi vedeau cu ochii visul de mai multe generaţii - acela de a avea şi ei o casă în America.

Întreaga istorie aici.

Acum, să ne uităm un pic la Europa de Vest şi la Europa de Est, la dobânzile de acolo şi la dobânzile de aici, în particular la România - mă înşel eu, sau noi suntem "negrii" Europei?

15 comentarii:

alex.dumitrascu spunea...

Negrul sef e domnul guvernator Isarescu.
In mai a cheltuit aproape un miliard din rezerva ca sa "sustina cursul".
Si ca sa nu crape bancile si marii datornici la banci gen Udrea.
Si toata dobitoaca de clasa politica si liota de 'analisti economici' care prefera sa se imprumute la FMI si sa taie salarii si pensii, numai sa se finanteze prin curs si inflatie nu vrea sa accepte.
Se cutremura ca dobitocii numai cand aud de chestia asta, de parca un euro de 5-6 lei le-ar produce lor schimbari ireversibile de metabolism.
Da nu stie niciunu' sa argumenteze cat decat rational de ce anume se ignorta in Romania solutia clasica si verificata de iesire din criza de lichiditati, practicata cu succes si de USA si de BCE in prezent.
In fapt, se pare ca BNR in loc sa fie institutia de reglementare a sistemului bancar este...reglementata de acesta.
Bine ca mai este si imaginea de sf.Gheorghe pe Cal Alb pe care i-au facut-o guvernatorului in timp gastele de comentatoare de pe sticla.
Cand aud numele Isarescu astora le creste brusc secretia glandelor interne.

asybaris spunea...

Bine ai venit in colonii. Avem pamant, petrol, aur, paduri, forta de munca. Le schimbam fericiti pe cateva margele colorate, Mare Sef.

Miorlau Pufos spunea...

Nu numai ca sintem negrii Europei, dar sintem si sclavii ei. Carfur raporteaza cel mai mare profit dintre toate tarile in care opereaza in...Romania. Unde cheltuielile cu salariile sint la genunchiul broastei si sclavagismul corporatist infloreste. Pe de alta parte, tot multinationalii folosesc "formula redusa" in produsele pe care le vind in Est, desi pretul e ca pe la ei sau chiar mai mare.

In fond si la urma urmei, de ce nu?

UJohn spunea...

@alex...

no... pe bune... reteta americana chiar s-o dovedit de un real succes, nu asa? si, banuiesc, efectul ei maret s-o concretiza si in viitor intr-o economie infloritoare ce va trage dupa ea pe noi culmi de impliniri marete toate statele europene ce sunt destul de inteligente sa faca copy-paste. La fel ca-n '29 - '33.

AristotelCostel spunea...

Se aude... "sclavagism corporatist" din zona HR?

... nu se poate! :)

... antrepanatii mileniului isi injecteaza compot de prune exultand pe tema... cresterii productivitatii si dezvoltarii continue la nivel personal, grup, national si... asa... in general, iar in timp ce se consuma tot acest rahat... "sclavii corporatisti" trag 12-14 ore/zi cu frica de a nu pierde tot... dar vor pierde. :D

@UJohn

Doar ne iluzionam pe tema "alternativelor". Mai devreme sau... prea tarziu vom ajunge... pe noi culmi de impliniri marete.

De ce-i spui reteta americana? Argentiniana sau tailandeza suna mai egzotic.

Daca ne gandim la faptul ca inainte de anii '90 (ai lor) astia nu fusesera obligati sa fie... devalizati, dezindustrializati si constransi de moda vremii la supraindatorare fazanica poate ca ajungem sa-i compatimim pe Udrea-Cocos pentru ce are sa li se intample dpdv financiar-politruc-ţepe-Piaţa Victoriei. :P

Alex spunea...

si ce putem face?
haideti sa si facem ceva, oricat de mic....va fi un inceput. Toata lumea se vaita dar nu propune nimeni nici un o actiune...de la sine nu se va rezolva. din contra se va agrava asa cum arata istoria ultimilor ani (20)

Alex spunea...

si ce putem face?
haideti sa si facem ceva, oricat de mic....va fi un inceput. Toata lumea se vaita dar nu propune nimeni nici un o actiune...de la sine nu se va rezolva. din contra se va agrava asa cum arata istoria ultimilor ani (20)

Miorlau Pufos spunea...

@ Aristotel

Da domnule, se aude. Romania e tara ideala pentru baietii astia. Balanta dintre capital si forta de munca e serios dusa-n jos, dar nu se rascoala nimeni pe tema asta si putini isi pun intrebari pe termen lung sau macar mediu, pentru ca...ori nu au timp, ori nu au organul cu care sa-si puna intrebarile, ori saracia e asa de mare. Cind iti vin 2400 de oameni la o recrutare, din care 80% scriu cu creionul pe hirtie ca ei sint multumiti cu salariul mediu + bonuri, tu daca ai fi in papucii aluia de angajeaza le-ai da dublu?

AristotelCostel spunea...

Eu vorbeam despre nesimtenia asta:

Managerii despre economia in 2020: Pregatiti-va sa munciti mai mult!

... sa le ofere si 600 lei/luna... conditiile sunt optime si se imbunatatesc... de la an la an. :)

work harder, get paid less for each unit of output, or you're fired!

But the pay you receive for each unit of output is what you then spend into the economy. If you are paid less for each unit of output then you are able to buy fewer units of output with your wages.

This makes business "profits" look good originally, but in the longer term it's a problem because without that income you can't buy what you produce and that ultimately results in business either having to cut prices (deflationary) which damages profitability or they wind up with unsold inventory at any price above the cost of production and they ultimately fail.


Din colhozăreala antrepanată se mai desprind ideile ineptei Andreea Vass:

"Romania poate evolua prin dezvoltarea antreprenoriatului si a educatiei. Trebuie sa ne inspiram din modelele altor tari, respectiv modelul israelian de dezvoltare a antreprenoriatului, care cu sapte milioane de locuitori atrage capital de risc mai mare decat Marea Britanie si este una dintre tarile cu cele mai multe companii listate pe bursa americana NASDAQ.

O tara bine orientata ingaduie esecul si incurajeaza expunerea la risc"


Romania e atat de bine orientata ca determina esecul si obliga... expunerea la risc. :)

"Durerea" mea ar fi ca textele legate de munca apartin unora dintre cei mai cretini bisnitari din Romania.

P.S. Pt. "sclavii bancii" si "tara de iobagi" mi-am luat toate invectivele "marxist-leniniste" din partea "capitalistilor" cu rata la 2 camere... asa ca n-am vrut decat sa apreciez un comentariu garantat... HR.

alex.dumitrascu spunea...

@ujohn

Vrei sa fii original probabil fiindca romanii sunt geniali.
Ei cumpara o paine cu un leu si un euro cu 4 lei.
Moneda nationala ce mama dracului.
Controlul economiei prin leu. Asa se invata la 'finante-contabilitate" in 1970. Numai ca aia era economie planificata, fara piata libera.

alex.dumitrascu spunea...

@alexandru

Sa ne 'dezmaimutarim" adica sa nu mai judecam cu ficatul, cu bucatele de logica si cu...exemple.
Si sa nu ne mai credem geniali.
Economia nu suporta geniile si inovatiile.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
UJohn spunea...

@AristotelCostel...

da' de ce nu "reteta germana".... nu de alta, da' eu cam incep sa vad similaritati cu republica de la Weimar.

@alex.dumitrascu
... nu conteaza ce vreau eu. Conteaza ca pur si simplu, nu le merge. Si ma irita entuziasmul cu care unii oameni de la noi se grabesc sa copieze masurile pripite si disperate ale alora. Si cand zic "oameni" nu ma refer la Tzatza Leana ce se crede patroana capitalista daca-si face "Hipermarket" in sufrageria din apartamentul de la parter.

P.S.> Criza la romani, varianta copy-paste!!!

alex.dumitrascu spunea...

@Ujohn
Daca in America sau in Turcia 2=2=4 si daca in Romania 2+2=5 e sigur ca nu i-am copiat pe altii.
Urmati-va discutia fara mine, nu mai am atgumente.

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?