duminică, 20 iunie 2010

Chinezii, supriza anului?

Într-un comentariu la postul precedent, îmi exprimam convingerea că pe tovarăşii chinezi o să-i doară fix în funduleţul lor gălbui de rugăminţile insistente ale americanilor privitoare la deprecierea yuanului.

"... în China, în ciuda aparenţelor, dpdv politic continuă să se construiască comunismul. E drept că nu după formulele lui Lenin, ci după formula lui Deng: "O ţară, două sisteme". Se poate comunism cu şomaj? Eu ştiam că nu. De aceea n-am nicio îndoială că Hu Jingtao va păstra yuanul exact la nivelul necesar pentru a asigura expansiunea pieţei interne a muncii în ritmul dorit - iar dacă nivelul va trebui scăzut va face cu nonşalanţă pipi pe părerile americanilor, UE, Japoniei, Australiei etc. Nu el a obligat toate aceste ţări să-şi externalizeze producţia în China şi să devină acum dependente de importurile ieftine din manufacturile chineze, ba mai mult, să mai şi urle în toate zările (în vremurile bune) pentru liberalizarea comerţului mondial şi a schimbului de mărfuri."

Iată că, după cum ne informează Hymerion (Dan Popa), de luni începe distracţia, dar rezultatul ar putea fi pe dos decât s-ar aştepta americanii. Chinezii au decis să lase yuanul să floteze liber, dar nu oricum, ci faţă de un coş de valute, deci teoretic, dar cu siguranţă şi practic, nu se va putea deprecia faţă de dolar decât dacă şi dolarul se va deprecia faţă de euro. Cu alte cuvinte, tovarăşii chinezi au comis-o din nou şi sub masca politeţii vor cădea în picioare, ca ninja din filmele cu Cichi Cean!

Şi merită citată şi motivaţia lui Roubini pentru evoluţia invers aşteptată a yuanului (nu că aş vrea să mă laud, ştiu, aplauze, mulţumesc :)))): "Chiar daca ar lasa moneda lor nationala sa se aprecieze in fata dolarului, aceasta apreciere nu ar fi prea mare, intrucat s-ar reduce excedentul comercial, cresterea economica ar incetini iar agitatia pe piata muncii ar creste, lucru pe care China l-ar accepta cu greu."

O ştire pe aceeaşi temă şi în Bloomberg.

Hm... ia să vedem, mai cântă cineva prohodul pentru euro?

3 comentarii:

Akhenaton spunea...

Chinezii astia ... Civilizatia lor are cateva mii de ani. Se spune ca au experimentat cam toate oranduirile sociale posibile. Tot la ei s-a scris o carte "Arta Razboiului" (Sun Tzu, ori Tze parca era autorul) carte din care se inspira si azi militarii si diplomatii. Intelepciunea acumulata e de partea lor. Sunt maestrii iluzionisti asa ca orice fac imaginea creeata in jurul lor e inselatoare.
Nu stiu cum e mai bine sa-i admiram, sau sa ne temem de ei.

Manole spunea...

Mda, mă uit acum pe Yahoo! Finance şi văd că yuanul a crescut un pic în raport cu dolarul. Acum e 6.8151 :) În ritmul ăsta poate peste vreo 2-3 ani americanii pot spera să vadă 6 yuani pentru 1 dolar...

alex.dumitrascu spunea...

Va pot da un zeci de citate din Mao care probeaza prostia crasa a poporului chinez.
Daca aici a dus evolutia de mii de ani a culturii chineze nu ne ramane decat sa ne miram.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?